Rasmusen: Škotska može u NATO ako ispuni kriterijume

Nezvanično, u NATO vlada zabrinutost zbog posljedica koje bi otcjepljenje Škotske mogle da imaju po Alijansu ukoliko većina Škota u četvrtak glasa za nezavisnost
0 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2014. 14:11h

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da Škotska može da konkuriše za članstvo u NATO ukoliko se na predstojećem referendumu opredijeli za nezavisnost, ali da mora da ispuni kriterijume, dok analitičari tvrde da će to biti teško izvodljivo.

"Ne želim da se miješam u škotski referendum, ali nezavisna Škotska morala bi da prođe kroz istu proceduru kao i bilo koja zemlja koja želi da se učlani", rekao je Rasmusen, učestvujući na tribini Karnegijevog centra u Briselu.

On je podsjetio da se odluke o prijemu u NATO donose konsenzusom i da bilo koja od 28 članica može da blokira pokušaj Škotske da se učlani.

Nezvanično, u NATO vlada zabrinutost zbog posljedica koje bi otcjepljenje Škotske mogle da imaju po Alijansu ukoliko većina Škota u četvrtak glasa za nezavisnost.

Vladajući škotski nacionalisti su najavili da u nezavisnoj Škotskoj neće biti mjesta za britanski nuklearni arsenal, koji je smješten u velikoj pomorskoj bazi na škotskoj obali, a izmiještanje raketa i podmorničke baze bi se i te kako odrazilo na nuklearni kapacitet NATO.

Škotska garda čini važan dio britanske kopnene vojske, pa bi izlaskom Škotske bili umanjeni i britanski konvencionalni borbeni kapaciteti

Sem toga, škotska garda čini važan dio britanske kopnene vojske, pa bi izlaskom Škotske bili umanjeni i britanski konvencionalni borbeni kapaciteti.

"Nema šanse da generalni sekretar, uz svu svoju slatkorečivost, ubijedi 28 članica, od kojih neke imaju sopstvene probleme sa separatistima, da jednoglasno glasaju u prilog prijema države koja je obogaljila vojsku jedne od najvažnijih članica", primjećuje u današnjem uvodniku londonski "Fajnenšal Tajms".

Rasmusen je, međutim, na današnjem panelu u Briselu rekao da u NATO nije bilo rasprave o posljedicama otcjepljenja, kao i da vjeruje da će Britanija nastaviti da ispunjava obaveze prema NATO bez obzira na ishod referenduma.

NATO da bude jak pred pretnjama Rusije i islamista

Rasmusen je poručio da članice Severnoatlantske alijanse moraju da ostanu jedinstvene kako bi se suprostavile "opasnim, nasilnim i antizapadnim pretnjama" kako Rusije, tako i ekstremističke organizacije Islamska država.

Rasmusen, kome krajem meseca ističe petogodišnji mandat na čelu NATO, rekao je danas, u oproštajnom govoru na skupu fondacije "Karnegi Evropa" u Briselu, da se Alijansa nalazi na prvim linijama geopolitičke podele između "tolerancije i fanatizma" i "demokratije i totalitarizma", prenosi AP.

"Mi moramo da ostanemo jaki kao snaga (koja se bori) za slobodu", poručio je Rasmusen upozorivši da NATO i članice Alijanse moraju da se suoče sa činjenicom da bi nove bezbednosne pretnje mogle da traju godinama.

On je, takođe, rekao da ne veruje da će referendum o nezavisnosti u Škotskoj, koji će se održati u četvrtak, oslabiti doprinos Britanije Alijansi, ma kakav bio rezultat glasanja, preneo je Rojters.

Bonus video: