Kurc o Ukrajini: Ustavnom reformom do decentralizacije, ruske trupe da se povuku

On je rekao da je primirje velika šansa i da po svaku cijenu treba pokušati da se ono poštuje
1 komentar(a)
Petro Porošenko, Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2014. 13:38h

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izrazio je razumijevanje za stav ukrajinske vlade o povlačenju ruskih trupa.

"Ukrajina je suverena zemlja i ruski vojnici nemaju šta da traže u toj državi", poručio je Kurc poslije razgovora s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Kijevu.

Tema razgovora, pored Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju, bilo je primirje, kao i humanitarna situacija na istoku Ukrajine, prenijela je austrijska agencija APA.

Kurc je naglasio da se Austrija, s drugim državama, uvijek zalagala za to da o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom treba pregovarati i s Rusijom.

"Ukrajina, Rusija i EU su zadovoljne ishodom pregovora", naglasio je Kurc.

On je rekao da je primirje velika šansa i da po svaku cijenu treba pokušati da se ono poštuje.

Kada je riječ o ustavnoj reformi, Kurc je rekao da bi ona trebalo da vodi do decentralizacije zemlje i dodao da će Austrija misiji OEBS poslati 10 bespilotnih letjelica.

On je ukazao na to da zadatak Austrije nije samo da podrži primirje delegiranjem posmatrača, već i da uputi 10 bespilotnih jedinica koje imaju za cilj da omoguće kontrolu mirovnog dogovora.

Bonus video: