Posljednja šansa da ubijedi Škote

"Ankete pokazuju da je referendum na ivici oštrice. Sve je u igri", rekao je izvršni direktor kampanje "za" nezavisnost Bler Dženkins
1 komentar(a)
Kameron tokom prošlonedjeljne posjete Škotskoj, Foto: Reuters
Kameron tokom prošlonedjeljne posjete Škotskoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2014. 11:33h

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron je doputovao u svoju posljednju posjetu Škotskoj uoči referenduma o nezavisnosti - 18. septembra.

Kameron se nada da će uticati na povećanje broja onih koji su protiv otcjepljenja.

Tabori "za" i "protiv" otcjepljenja Škotske od Velike Britanije utrkuju se u pridobijanju glasova neopredijeljenih, dok najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka više nego tijesna, prenijela je agencija AFP.

Anketa za list "Observer" pokazuje da tabor protiv škotske nezavisnosti ima 47,7 odsto glasova, dok tabor "za" ima 42,3 odsto glasova, a 10 odsto ne bi glasalo ili nije sigurno da li bi izašlo na glasanje.

U anketi lista "Sandej tajms", koja nije uračunala neopredijeljene, protivnici nezavisnosti imaju 50,6 odsto glasova, a oni koji su "za" otcjepljenje imaju 49,4 odsto glasova.

"Ankete pokazuju da je referendum na ivici oštrice. Sve je u igri", rekao je izvršni direktor kampanje "za" otcjepljenje Škotske Bler Dženkins.

U Edinburgu je u nedjelju uveče održana "Noć za Škotsku", kampanja kojom je stanovništvo pozvano da glasa za nezavisnost Škotske od Britanije.

Na koncertu, kojem je prisustvovalo skoro 3.000 ljudi, učestvovale su velike rok zvijezde Škotske kao što su grupe Franc Ferdinand, Mogvai i Frightened Rabbit.

Kraljica Elizabeta II je, u svom prvom komentaru na održavanje referenduma, rekla da se nada da će stanovništvo Škotske veoma pažljivo razmisliti o budućnosti

Bonus video: