Donjeck: Posmatrači OEBS na udaru, poginulo šest civila

U napadima nijedan član tima nije povrijeđen, ali su vozila OEBS-a teško oštećena, nakon što su četiri granate eksplodirale na oko 200 metara od posmatrača
0 komentar(a)
Zvaničnici OEBS-a u Donjecku, Foto: Beta/AP
Zvaničnici OEBS-a u Donjecku, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.09.2014. 12:03h

Šestočlani posmatrački tim Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) dva puta je napadnut granatama u Donjecku, iako je na snazi primirje koje su potpisale proruske i ukrajinske snage prije 10 dana.

U napadima nijedan član tima nije povrijeđen, ali su vozila OEBS-a teško oštećena, nakon što su četiri granate eksplodirale na oko 200 metara od posmatrača koji su otišli na pijacu u Donjecku zbog izvještaja da su tu ranije pale granate.

Kada še tim posmatrača pomjerio na drugu lokaciju, eksplodirala je nova granata blizu mjesta na kojme su bili, zbog čega je tim otišao sa te lokacije. Posmatrači OEBS-a su saopštili da su na pijaci na zemlji vidjeli tijelo žene.

"Smatramo da je ovo ozbiljan incident. To je po prvi put da su naša vozila gorela", rekao je portparol posmatračke misije OEBS-a Majkl Bociurkiv.

Portparol nije mogao da kaže ko je odgovoran za granatiranje, a, takođe, nema nikakvih dokaza da su posmatrači OEBS-a namjerno gađani.

Oštre borbe izbile su u nedjelju oko aerodroma u Donjecku, a tokom cijelog dana čula se paljba iz automatskog oružja i eksplozije granata dok su se oblaci crnog dima nadvijali nad gradom.

Član Savjeta Donjecka saopštio je da je bilo šest civilnih žrtava, a situaciju u gradu opisao je kao "kritičnu".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel "izrazili su zabrinutost" zbog kršenja primirja tokom telefonskog ragovora u nedjelju uveče, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsjednika.

Kijev optužuje proruske snage da krše primirje i da intenziviraju napade na položaje vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

"Terorističke akcije prijetnja su realizaciji mirovnog plana ukrajinskog predsjednika", rekao je portparol bezbjednosnih snaga Volodimir Poljov.

Proruske snage to negiraju i tvrde da ukrajinska vojska krši primirje. Primirje je prvi korak u naporima ka uspostavljanju trajnog mirovnog sporazuma i okončanja petomjesečnog konflikta u kojem je više od 2.700 ljudi izgubilo život.

Najmanje šest civila je poginulo u borbama ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika u posljednja 24 časa u Donjecku, na istoku Ukrajine, navode gradske vlasti.

Bonus video: