Pokrajinski izbori u Njemačkoj: Veliki uspjeh euroskeptika

"AfD" je, poslije Saksonije, gdje je prije par nedjelja na izborima po prvi put ušla u jedan njemački parlament, takođe, sa oko 10 odsto osvojenih glasova, uspjela da uđe u parlamente još dvije njemačke pokrajine
72 pregleda 0 komentar(a)
Bernd Luke, Foto: Reuters
Bernd Luke, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2014. 18:27h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU), njemačke kancelarke Angele Merkel, pobijedila je danas na izborima u Tiringiji, a Socijaldemokratska partija (SPD), vicekancelara Zigmara Gabrijela na izborima u Brandenburgu, pokazuju prvi rezultati glasanja u te dvije pokrajine na kojima je euroskeptički raspoložena "Alternativa za Njemačku" (AfD) ostvarila veliki uspeh i uspjela da uđe u oba parlamenta.

CDU je, prema prvim rezultatima, dobila u Tiringiji 34 odsto, a Ljevica, nastala spajanjem nasljednika bivših istočno-njemačkih komunista i WASG stranke skoro 28 odsto, SPD svega 12 odsto, "AfD", kako ocjenjuju mediji senzacionalnih nešto više od 10 odsto, a Zeleni 5,5 odsto.

U Brandenburgu je SPD osvojila 32,5 odsto, CDU 22 odsto, Ljevica 19 odsto, Zeleni 6,5 odsto, a "AfD" čak 12 odsto glasova.

"AfD" je, poslije Saksonije, gdje je prije par nedjelja na izborima po prvi put ušla u jedan njemački parlament, takođe, sa oko 10 odsto osvojenih glasova, uspjela da uđe u parlamente još dvije njemačke pokrajine.

Kada je riječ o "AfD" kojoj na septembarskim saveznim izborima "za dlaku" nije uspjelo da uđe u Bundestag, a koja se, između ostalog zalaže za ukidanje eura i povratak njemačke marke, analitičari kažu da ova stranka "otima" glasove razočaranih konzervativaca i liberala.

Bez obzira što nije zastupljena u Bundestagu, "AfD" je tema ozbiljnih političkih analiza.

Muškarci sa izglancanim cipelama i svilenim maramama u reveru dobrih odijela, stoje iza svog lidera Bernda Lukea, bivšeg dugogodišnjeg člana demohrišćana, kancelarke Merkel, univerziteskog profesora ekonomije i oca petoro djece.

"AfD" je osnovana u aprilu prošle godine i to je, zapravo, partija muškaraca, pošto oni čine 86 odsto članstva.

Ovoj partiji se prebacuje opasna igra sa nostalgijom, "pecanje" u desnim vodama, populizam, želja da zaradi političke poene na pogrešnim temama, apokaliptički scenariji po imovinu i štedne uloge Njemaca...

"Ako euro propadne, Evropa neće propasti", tvrdi Luke, navodeći da se EU raspada, "pod eurom", na siromašni jug i privredno uspješni sjever i da vlada kancelarke Merkel pogrešno kaže da njenoj poliltici nema alternative.

Bonus video: