Ulaganja i strukturne reforme za ekonomski rast

Ministri su se složili da jeftini krediti centralne banke neće riješiti strukturne probleme njihovih ekonomija i da se to može postići samo reformama koje zahtijevaju vrijeme i političku hrabrost
0 komentar(a)
Euro novac, Foto: Shutterstock.com
Euro novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.09.2014. 13:21h

Labavija monetarna politika Evropske centralne banke (ECB) trebalo bi da bude dopunjena mješavinom fiskalnih mjera, ulaganja i strukturnih reformi kako bi se podržao ekonomski rast, ocijenili su ministri finansija eurozone.

"U narednim mjesecima ćemo nastaviti da radimo na toj mješavini mjera", najavio je na konferenciji za novinare predsjedavajući grupom ministara finansija eurozone, Jeroen Dijselbloem.

Ministri su se takođe složili da jeftini krediti centralne banke neće riješiti strukturne probleme njihovih ekonomija i da se to može postići samo reformama koje zahtijevaju vrijeme i političku hrabrost, prenosi Poslovni.hr.

Time su reagovali na poziv čelnika ECB-a, Marija Draghija vladama članicama eurozone da se na nove bankine podsticajne mjere nadovežu podjednako značajnim ulaganjima i strukturnim reformama kako bi podržali posustali ekonomski rast u zoni primjene jedinstvene evropske valute.

ECB je prošle sedmice najavila da će od oktobra kupovati portfelje jednostavnih i transparentnih hartija od vrijednosti utemeljenih na imovini i pokrivene obveznice denominirane u eurima.

"Moja poruka je da samo ako strukturne, fiskalne i monetarne mjere budu išle ruku pod ruku, eurozona će svjedočiti povratku ulaganja", rekao je Draghi na Eurofiinansijskom forumu u Milanu.

On je podsjetio da su se poslovna ulaganja u eurozoni tek blago poboljšala od 2008. godine, dok su u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) premašila nivo iz razdoblja prije krize.

“Nećemo svjedočiti održivom oporavku ako se to ne promijeni”, upozorio je Draghi.

Prema njegovim riječima, kako bi se podstakla poslovna ulaganja, vlade moraju poboljšati regulatorni okvir za kompanije i smanjiti birokratska opterećenja. Kao pozitivan primjer za zemlje u eurozoni, Draghi je izdvojio Španiju.

On je naveo da je dodatna mogućnost za podržavanje ulaganja i proširivanje izvora finansiranja kompanija van okvira modela usredsređenog na banke.

Bonus video: