Vels će krenuti stopama Škotske?

"Prije 600 godina naša država je uništena", rekao je Prajs. "Mi smo možda najduže vojno okupirana nacija u istoriji Evrope... U ovom vijeku, možda u našoj generaciji, Vels će biti nezavisna država"
3 komentar(a)
Bolji zajedno: Ne, hvala, Foto: Beta/AP
Bolji zajedno: Ne, hvala, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.09.2014. 12:48h

Referendum o nezavisnosti Škotske mogao bi da inspiriše i nacionaliste u Velsu da za nekoliko godina krenu sličnim putem, piše londonski dnevnik "Gardijan".

Mada su ankete sprovedene ranijih godina pokazivale da svega 10 odsto građana Velsa podržava nezavisnost, "Gardijan" ocjenjuje da bi, poslije kampanje i refenduma u Škotskoj, nacionalistički pokret mogao da ojača.

"Biće potrebno mnogo posla, ali mislim da to može da se dogodi. Imam više od 50 godina, ali vjerujem da ću doživjeti nezavisnost" Velsa, rekla je Enhared Tomos, dječija spisateljica, promoterka velškog jezika i politički aktivista po povratku iz posjete Škotskoj.

Ona je izrazila uvjerenje da bi energija koju je osjetila u razgovoru s ljudima u Škotskoj mogla da se proširi i na sela i gradove u Velsu.

Tomos je priznala da Vels nije ekonomski dovoljno snažan, da bi, u slučaju nezavisnosti, imao slab uticaj u Evropi i da je tijesno povezan sa Engleskom, s kojom se graniči.

"Ljudi kažu da smo siromašna zemlja. Vels nije siromašan. Imamo ogromna prirodna bogatstva, a siromašni smo zato što Vestminster određuje pravila, koja nikad ne idu nama u prilog", kaže Tomos.

Neki političari u Velsu smatraju da nezavisnost više ne treba smatrati za nedostižan san.

Hauel Vilijams, poslanik Velške partije, kaže da članovi njegove strane osećaju da im mogućnost promjene uliva energiju i pruža inspiraciju.

"Kampanja 'Da' (za nezavisnost Škotske) nije epidemija, ali jeste zarazna", rekao je on. "Mislim da su promjene dio istorije ovih ostrva."

Adam Prajs, bivši parlamentarac koji je prije 10 godina dospio na naslovne strane zbog pokušaja impičmenta tadašnjeg premijera Tonija Blera zbog sukoba u Iraku, pozvao je velški narod da "zbaci okove 600-godišnje engleske dominacije".

"Prije 600 godina naša država je uništena", rekao je Prajs. "Mi smo možda najduže vojno okupirana nacija u istoriji Evrope... U ovom vijeku, možda u našoj generaciji, Vels će biti nezavisna država. Moramo da se pripremimo za to."

Bonus video: