Eksplozije širom Donjecka

Lisenko tvrdi da je na aerodrom Donjeck pucano višecevnim raketnim bacačem "Grad"
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2014. 14:21h

Situacija u Donjecku je napeta i u svim djelovima grada čuju se eksplozije, saopštile su gradske vlasti.

Ukrajinski vojni portparol Andrej Lisenko saopštio da je u Lugansku situacija "relativno mirna", kao i da je za proteklih 24 sata u borbama poginuo jedan ukrajinski vojnik a ranjeno njih pet, prenijele su ukrajinske agencije.

Donjecke gradske vlasti saopštile su da je u rano popodne situacija bila napeta i da se čuju kanonade u svim oblastima grada, o čemu svjedoče žitelji tog grada na istoku Ukrajine, prenijela je agencija UNN.

Lisenko tvrdi, kako prenosi ta agencija, da je na aerodrom Donjeck pucano višecevnim raketnim bacačem "Grad" iz naselja Jakovljevka, jednog od rejona Donjecka, i iz pravca rudnika "Kirov". Rojters je javio da se u sjevernim djelovima tog grada, koji je prije rata imao oko million stanovnika, čula snažna artiljerijska vatra i da se crni dim vije iznad aerodroma, koji je pod kontrolom vladinih snaga, dok sam grad kontrolišu proruske snage.

Predstavnik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu rekao je da je situacija u Lugansku "relativno mirna" i da se u tom drugom regionalnom centru na istoku Ukrajine ne čuje paljba. Lisenko je dodao da i dalje nije moguće snabdijevanje strujom i da nema vode.

Ruski konvoj stigao u Lugansk

Svi kamioni iz ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći za stanovništvo istočne Ukrajine stigli su danas u Lugansk i trenutno je u toku istovar, javlja Itar Tass.

Novinar ruske agencije navodi da nije bilo incidenata na putu od rusko-ukrajinske granice i da se sada vrši istovar pomoći ruskog ministarstva za vanredne situacije.

U humanitarnoj pomoći koja je otpremnjena iz Moskve nalazi se šećer, žitarice, prehrambeni proizvodi, oprema za prečišćavanje vode, generatori za struju i ostale potrepštine za stanovništvo regiona Donbasa.

Itar Tass navodi da nije bilo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u pratnji konvoja.

Portparolka MKCK Anastasija Isjuk navela je da oni nisu bili zvanično obaviješteni o sporazumu između Rusije i Ukrajine kojim su riješeni tehnički detalji vezani za pomoć.

Građani Luganska pozdravili su dolazak ruskog konvoja.

U Lugansku nema električne energije i vode, a telefonska komunikacija je moguća isključivo na jednoj lokaciji u gradu.

Ovaj drugi konvoj za potrebe stanovništva u ratom zahvaćenim regionima Ukrajine bio je spreman prije tri nedjelje, ali je Ukrajina prvo tražila da pregleda teret prije dozvole da kamioni uđu u zemlju.

Prva pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije sa skoro 2.000 tona hrane, vode i ostalog u Lugansk je stigla 22. avgusta.

Galerija

Bonus video: