Austrija planira zabranu simbola Islamske države

"Želimo da mijenjamo zakon o kontroli granica," najavila je ona povodom najnovijeg slučaja pokušaja dvije maloljetnice da otputuju iz Austrije za Siriju
0 komentar(a)
ISIL, Irak, Foto: Reuters
ISIL, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2014. 10:12h

Nakon Njemačke, i Austrija namjerava da zabrani nošenje simbola džihadističke terorističke organizacije Islamska država (IS).

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da još ne postoji dogovor, ali da se on nazire i da će početkom iduće nedjelje biti završen.

Bečki dnevnik „"Viner cajtung"“ prenosi da je vlada jedinstvena oko izmjene zakona o zabrani nošenje simbola, ali je još neriješeno pitanje kazni.

Za sada još nije odlučeno kako će konkretno zabrana simbola IS biti unijeta u zakon.

Početkom iduće nedjelje će ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner, pravosuđa Volfgang Brandšteter, spoljnih poslova Sebastijan Kurc i vicekancelar Rajnhold Lopatka predstaviti mjere protiv IS.

Mikl-Lajtner založila se za strože odredbe za izlazak iz zemlje u cilju prevencije džihad-turizma.

"Želimo da mijenjamo zakon o kontroli granica," najavila je ona povodom najnovijeg slučaja pokušaja dvije maloljetnice da otputuju iz Austrije za Siriju.

"Maljoletnicima treba ubuduće odobriti putovanje u zemlje van EU samo uz odobrenje roditelja," zatražila je Mikl-Lajtner.

Prema njenom predlogu, svi koji su mlađi od 18 godina, za putovanje u zemlju izvan EU, moraće sa sobom da nose pismeno odobrenje roditelja.

To je jedna od više mjera u borbi protiv ekstremnog islamizma, na kojima trenutno rade ministarstvo unutrašnjih, spoljnih poslova, kao i pravosuđa.

Bonus video: