Austrijski desničari protiv sankcija Rusiji: "Kancelar je prekršio ustav"

Vladu je FPO pozvala da garantuje cijenu gasa građanima pošto se mora računati sa izostankom isporuka gasa
2 komentar(a)
Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Reuters
Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2014. 08:08h

Slobodarska partija Austrije optužila je austrijskog kancelara Vernera Fajmana da je prekršio Ustav time što je dao pristanak na nove sankcije EU protiv Rusije.

FPO je istakla da je takvom odlukom kancelar ugrozio i hiljade radnih mjesta, te najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu.

Zahtjevom, koji će biti podnijet na idućoj sjednici parlamenta, slobodarci žele da pozovu parlament da podigne tužbu protiv kancelara pred Ustavnim sudom.

"Osnove zakona o neutralnosti nijesu ispoštovane i time postoji kršenje ustavnog prava", objasnio je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe.

Da bi protiv člana vlade bila podnijeta tužba pred ustavnim sudom potrebna je jednostavna većina u parlamentu. Austrija je očigledno odobrila najnovije sankcije EU i time je vlada ugrozila hiljade radnih mjesta, te dosula ulje u vatru.

Štrahe je s tim u vezi govorio o ratnohuškačkoj politici i ukazao da negativne ekonomske posledice sankcija EU predstavljaju "pucanj u sopstveno koljeno".

Vladu je FPO pozvala da garantuje cijenu gasa građanima pošto se mora računati sa izostankom isporuka gasa.

Takođe FPO ponavlja zahtjev da Austrija sa drugim zemljama koje su izrazile negodovanje protiv pooštravanja sankcija - Slovačka, Češka, Finska, Mađarska, Kipar, Rumunija i Italija, treba da konačno uspostavi "veto-savez" i zajednički djeluje protiv kaznenih mera.

Prema riječima Štrahea neophodno je u vezi ukrajinske krize povratak za pregovarački sto i diplomatski sve učiniti da se riješi konflikt.

Uz to, kako je podvukao, mora biti jasno da Ukrajina ne postane dio NATO, već ostane neutralna zemlja, federalna država i garantuje autonomija stanovništvu u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Sa aktuelnom strategijom sankcija ide se u pravcu ledenog doba, pravcu nove Čelične zavjese i novog Hladnog rata, upozorio je Štrahe koji se ujedno u "ime Austrijanaca" izvinio ruskom stanovništvu.

Ministar bez portfelja Jozef Ostermajer s tim u vezi istakao je da su sankcije u saglasnosti sa neutralnosti Austrije, dodajući da je shvatanje neutralnosti od strane FPO "zastarjelo".

On je objasnio da se neutralnost, od pristupanja u EU, ograničeno posmatra samo na vojni element, i da ne smije da sprečava solidarno djelovanje u političkim i ekonomskim sankcijama EU.

Bonus video: