Nezavisnoj Škotskoj bi trebalo mnogo funti

U slučaju nezavisnosti Škotske bi došlo do uspostavljanja ekonomskih granica između Škotske i ostatka Britanije
1 komentar(a)
funta, Foto: Shutterstock.com
funta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.09.2014. 19:07h

Nova centralna banka u nezavisnoj Škotskoj morala bi da ima velike zalihe funte ako bi odlučili da zadrži funtu bez prethodnog dogovora sa Velikom Britanijom.

U slučaju nezavisnosti Škotske bi došlo do uspostavljanja ekonomskih granica između Škotske i ostatka Britanije, izjavio je danas guverner britanske centralne banke (BoE), Mark Karni a prenosi agencija Rojters.

Nešto više od nedjelju dana uoči izjašnjavanja Škota o nezavisnosti, Karni je, u obraćanju članovima britanskog parlamenta, poručio da bi centralna banka Škotske trebalo da posjeduje rezerve funte od makar 25 odsto cjelokupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Škotske. Ova procjena je, prema Karnijevim rečima, zasnovana na primjeru baltičkih zemalja, koje posjeduju relativno jednostavan finansijski sistem, dok na primjer Hong Kong, koji veže svoju valutu za američki dolar i koji ima složen finansijski sistem, posjeduje devizne rezerve koje prelaze 100 odsto njegovog BDP-a. Pitanje valute koja bi se koristila u nezavisnoj Škotskoj postalo je ključni kamen spoticanja izmedju škotskih nacionalista i glavnih političkih stranaka u Britaniji, budući da škotska vlada želi da dijeli funtu sa ostatkom Britanije, dok se zvanični London protivi tome.

Bonus video: