Lavrov: Primirje u Ukrajini se generalno poštuje

"Nismo zainteresovani da bilo ko ili bilo šta ometa sprovođenje dogovora iz Minska", dodao je Lavrov
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2014. 10:50h

Rusija očekuje da će pregovori o statusu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike početi brzo, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je dodao i da se prekid vatre na istoku Ukrajine generalno poštuje, iako ima incidenata.

"Što se tiče razgovora o statusu jugoistoka zemlje, u Protokolu iz Minska predviđeni su koraci u tom pravcu. Nadamo se da će takvi razgovori početi brzo", rekao je ministar inostranih poslova Rusije, dodajući da je format razgovora "očigledan - to su vlasti Ukrajine i lideri Luganska i Donjecka koji su potpisnici Protokola iz Minska od 5. Septembra".

"Te odredbe umnogome su okvirne, i po dogovoru učesnika tog procesa one će biti konkretizovane", kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, Moskva se nada da će narednih dana režim prekida vatre biti učvršćen, prenio je Itar-Tass.

"Prekid vatre generalno se poštuje, mada ima incidenata i strane optužuju jedna drugu", rekao je Lavrov i dodao da je Rusija, kao i ustanici u Ukrajini, ozbiljno zabrinuta zbog jučerašnjih informacija da je izvršena koncentracija teškog naoružanja ukrajinskih snaga u oblasti Debaljceva, 70-ak kilometara udaljenog od Donjecka.

"Prema svim naznakama, moguće je zaključiti da se priprema neka udarna formacija", kazao je on, dodajući da je ta zabrinutost izražena kijevskim vlastima, koje su saopštile da "ne postoje planovi za rušenje primirja".

"Pratićemo najpažljivije situaciju. Nismo zainteresovani da bilo ko ili bilo šta ometa sprovođenje dogovora iz Minska", dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije, kako je prenijela RIA Novosti, rekao je i da će Moskva insistirati da Kijev ispuni obećanje o sprovođenju ustavne reforme.

U Minsku je potpisan protokol poslije konsultacija o potezima usmjerenim na sprovođenje mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i inicijativa ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji između ostalog predviđa da Ukrajina prizna specijalan status za Donjecku i Lugansku oblast i da održi prijevremene lokalne izbore u skladu sa Zakonom o specijalnom statusu.

Bonus video: