Obama: Poslali smo jasnu poruku Rusiji

On je u izjavi za medije tokom samita NATO-a u Velsu kazao da će trebati neko vrijeme za primjenu dogovora o prekidu vatre u Ukrajini
51 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2014. 16:19h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kazao je danas da je NATO današnjim planom za formiranje snaga za brzo reagovanje u Istočnoj Evropi poslao jaku poruku Rusiji da će njihove akcije imati posljedice.

On je u izjavi za medije na kraju samita NATO-a u Velsu kazao da će trebati neko vrijeme za primjenu dogovora o prekidu vatre u Ukrajini i pozvao Rusiju da se vrati nazad međunarodnoj zajednici i da poštuje međunarodno pravo.

"Poštovaćemo dogovoreno primirje ali smo skeptični. To se mora dokazati na terenu", naveo je Obama ocjenjujući da je mir postignut prije svega zbog sankcija Rusiji.

"Koliko znam, naše evropske kolege dogovaraju nove sankcije", dodao je on

Obama je istakao da će Alijansa braniti svaku svoju članicu, pa i one u pribaltičkom regionu koje strahuju od daljih poteza ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Generalni sekretar NATO Ander Fog Rasmusen kazao je ranije danas da su lideri Alijanse usvojili plan u cilju jačanja odbrane Alijanse u Istočnoj Evropi, kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini.

Plan usvojen na samitu u Velsu podrazumijeva stvaranje snaga za brzo djelovanje i premještanje dobara i opreme u zemljama Istočne Evrope kako bi one mogle da brzo da ojačaju u kriznim momentima.

Inicijativa, kako prenosi Reuters, ima cilj da osigura države bivšeg sovjetskog bloka koje su NATO članice, a posebno Poljsku, Estoniju, Litvaniju i Latviju.

"Saveznici su se saglasili da naredni NATO samit bude održan 2016. godine u Poljskoj, kao gest podrške", dodao je Rasmusen.

Govoreći o teroristima iz Islamske države, Obama je poručio da će oni biti "uništeni".

"NATO je u toj namjeri odlučan, kao što je bio slučaj s Al Kaidom", dodao je on

On je rekao da međunarodna koalicija treba da ide šire od zapadnih zemalja i da obuhvati i zemlje koje su većinski sunitske da bi se odbacila vrsta nihilizma koju Islamska država predstavlja.

"To se neće dogoditi preko noći ali napredujemo u dobrom pravcu. Mi ćemo oslabiti i na kraju pobijediti Islamsku državu", rekao je Obama, prenosi Beta.

Bonus video: