Junker odredio listu komesara Evropske unije

Slovenka Alenka Bratušek će zamijeniti Janeza Potočnika, a u komesare se upisao i holandski šef diplomatije Frans Timermans
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2014. 15:01h

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poslao je danas listu budućih 27 komesara italijanskom premijeru Mateu Renciju čija zemlja predsjedava EU, saopšteno je danas u Briselu.

Na listi budućih komesara koji tek treba da budu verifikovani u Evropskom parlamentu, nalaze se mnogi koji su i prethodnom sazivu obavljali ovu funkciju, ali ima i novih imena.

Tako će, prema spisku koji je objavila Evropska komisija, Slovenka Alenka Bratušek zamijeniti Janeza Potočnika, a u komesare se upisao i holandski šef diplomatije Frans Timermans, dok su od “starih” komesara između ostalih posao zadržali Sesilija Malmstrem, Johanes Han i Kristalina Georgijeva.

Za sada se, međutim, ne zna kome će od članova kolegijuma pripasti koji mandat, a običaj je da komesari iz starog sastava u novom mandatu dobiju druge portfelje.

Očekuje se da Junker do sredine sljedeće nedjelje raspodijeli portfelje, a prema pojedinim izvještajima, oni će biti izmijenjeni u odnosu na prethodni sastav.

Tako je briselski portal EuroAktiv juče objavio da će sektori energetike i ekologije biti objedinjeni i da će funkcije komesara za proširenje i za unutrašnju trgovinu biti ukinute, a mandati pripojeni drugim portfeljima.

U Komisiji su, međutim, odlučno demantovali da je Junker donio ove odluke, naglašavajući da on još obavlja konsultacije o budućim mandatima.

Galerija

Bonus video: