Kurc Podržao kandidaturu Vebera: Pristupna perspektiva Zapadnog Balkana da postane realnost

Kurc i Veber su, tokom sjednice, oštro kritikovali „populiste“ i upozorili na opasnost da bi građani mogli da upadnu u njihovu zamku
1 komentar(a)
Manfred Veber, Foto: Reuters
Manfred Veber, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2018. 12:59h

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržao je kandidaturu Manfreda Vebera za mjesto predsjednika Evropske komisije (EK) na predstojećim izborima za Evropski parlament (EP) i zatražio da pristupna perspektiva za države Zapadnog Balkana postane realnost.

On je, na sjednici Evropske narodne partije (EVP) u Beču, kazao da bi sve drugo bilo nefer prema kandidatima i dodao da je napredak u rješavanju spora oko imena Makedonije i dijalogu Beograda i Prištine vidljiv.

Komentarišući kandidaturu Vebera, Kurc je rekao da je zadovoljan što je njemački hrišćansko-socijalni političar odlučio da se kandiduje za predsjednika EK, jer je to važan korak.

Kurc i Veber su, tokom sjednice, oštro kritikovali „populiste“ i upozorili na opasnost da bi građani mogli da upadnu u njihovu zamku.

Oni su naglasili značaj EVP za dalji razvoj Evropske unije (EU).

Kurc je dodao da evropske vrijednosti i demokratija nijesu nešto o čemu se može pregovarati i da su oni osnova za uspjeh Evrope.

“Ne smiju postojati članice drugog reda, potreban je fer odnos”, istakao je Kurc.

On je kritikovao podjele na sjever i jug, istok i zapad, navodeći da EU može biti snažna samo ako su sve članice jedinstvene.

Bonus video: