Dačić: Očekujem pritiske na Srbiju da Rusiji uvede sankcije

U vezi oštre poruke nove šefice evropske diplomatije EU Federike Mogerini o raskidu partnerstva EU i Rusije, Dačić očekuje veći pritisak da i Srbija promijeni svoju spoljnu politiku prema ukrajinskoj krizi
3 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.09.2014. 10:25h

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić očekuje da će zbog ukrajinske krize Srbija biti pod sve većim pritiskom da se pridruži sankcijama Evropske unije i zapadnih zemlja Rusiji i promijeni svoju spoljnu politiku prema Ukrajini, pišu danas beogradski mediji.

"Očekujem sve jači pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, kako se sukob u Ukrajini bude zaoštravao", rekao je Dačić za "Danas", ocjenjujući da će se odnos EU prema stavu Beograda prema sankcijama Moskvi mijenjati u skladu s razvojem događaja i intenzitetu sukoba u Ukrajini kao i zaoštravanjem sukoba na relaciji EU-Rusija.

U vezi oštre poruke nove šefice evropske diplomatije EU Federike Mogerini o raskidu partnerstva EU i Rusije, Dačić očekuje veći pritisak da i Srbija promijeni svoju spoljnu politiku prema ukrajinskoj krizi.

"Zavisno o razvoju situacije u Ukrajini, formiraće se i stajalište EU", rekao je Dačić, dodajući da zbog imenovanja Mogerini na mjesto visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost ne očekuje načelnu promjenu odnosa prema Srbiji kakav je imala njena prethodnica Ketrin Ešton.

"Očekujem uzajamno povjerenje, razumijevanje i partnerstvo", rekao je Dačić.

Mogerini je tokom posjete Beogradu krajem jula, tada kao italijanska ministarka spoljnih poslova, poručila domaćinima da se od Srbije očekuje da "u idućem razdoblju poveća nivo usaglašenosti spoljne politike s EU", a šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da Beograd tu izjavu ne tumači kao ultimatum.

Bonus video: