Ruskim embargom u EU najpogođenije mljekadžije

Prije uvođenja emarga, zemlje EU su u Rusiju izvozile više od 250.000 tona sira
0 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Beta/AP
Mlijeko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.09.2014. 19:32h

Najpogođeniji sektor ruskim embargom na uvoz poljoprivrednih proizvoda sa Zapada je industrija mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

Prije uvođenja emarga, zemlje EU su u Rusiju izvozile više od 250.000 tona sira tipa Edam, prenio je AFP.

Dio mlijeka koji je korišćen za proizvodnu sira namijenjenog izvozu u Rusiji sada se koristi za pravljenje mlijeka u prahu ili putera, objasnio je direktor za ekonomske poslove u francuskom udruženju prerađivača mlijeka Atla Žerar Kalbriks.

Zbog novonastalih zaliha, u Francuskoj je tona punomasnog mlijeka u prahu pojeftinila krajem avgusta sa 2.880 eura - koliko je vrijedila početkom prošlog mjeseca - na 2.400 eura.

Tona putera početkom avgusta je koštala 3.600 eura da bi krajem mjeseca pala na 3.260 eura.

Njemačka kompanija Aldi najavila je pojeftinjenje putera, pakla od 250 grama pojeftiniće sa 99 na 85 eurocenti.

Otkupna cijena mlijeka se nije mijenjala u EU jer je potrebno najmanje tri mjeseca od promjene cijene mliječnih proizvoda kako bi se osjetio njihov uticaj na cijenu primarnih sirovina.

Do pogoršanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda ponovo je došlo poslije boljitka koji se osjetio u proteklih godinu dana zahvaljući rastu potražnje za deset odsto na svjetskom tržištu i to prije svega ruskom.

Njemačka federacija poljoprivrednika DBV traži od vlade i Evropske komisije da ulože napor kako bi bilo prošireno izvozno tržište poljoprivrednih proizvoda.

Bonus video: