Erdogan u posjeti Sjevernom Kipru

Sjeverni Kipar, koji je dosad priznala samo Turska, tradicionalno je prva destinacija svakog novog turskog predsjednika, a ne očekuje se da će Erdoganova posjeta dati novi podsticaj ujedinjenju Kipra
78 pregleda 1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Shutterstock
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2014. 15:46h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan posjetio je samoproglašenu državu Sjeverni Kipar, što je njegovo prvo putovanje izvan zemlje otkako je prošle nedjelje proglašen za novog šefa države.

Sjeverni Kipar, koji je dosad priznala samo Turska, tradicionalno je prva destinacija svakog novog turskog predsjednika, a ne očekuje se da će Erdoganova posjeta dati novi podsticaj ujedinjenju Kipra.

Erdogan je u glavni grad, Nikoziju, doputovao novim predsjedničkim avionom koji je kompanija "Erbas" isporučila Ankari prošle nedjelje, a koji je već ofarban u boje turske zastave, prenosi AFP.

On je razgovarao sa Dervišem Erogluom, liderom međunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar.

"Mi ne možemo da zaboravimo na Kipar", rekao je novi turski predsjednik, u društvu supruge Emine.

"Kao i Turska, i Grčka bi, kao zemlja garant, trebalo da ispuni svoje obaveze", istakao je Erdogan i poručio da, ako svako ispunjava svoje dužnosti, kiparsko pitanje može da se riješi veoma brzo.

Kipar je podijeljen već 40 godina na samoproglašeni Sjeverni Kipar i međunarodno priznat južni dio kiparskih Grka.

Turske trupe napale su i okupirale sjevernu trećinu Kipra 1974. godine kao odgovor na puč koji je organizovala Atina, sa ciljem da ga ujedini sa Grčkom, podsjeća francuska agencija.

Eroglu i predsjednik Kipra Nikos Anastasijades su u februaru pokrenuli mirovni proces, ali još nije ostvaren značajniji pomak.

Erdogan će, kako se očekuje, u utorak posjetiti i Azerbejdžan, prije nego što se kasnije ove nedjelje uputi u Vels, gdje će prisustvovati samitu NATO-a.

On je obećao da će razgovarati o kiparskom pitanju na predstojećem samitu Sjevernoatlantske alijanse, kao i prilikom otvaranja Generalne skupštine UN kasnije ovog mjeseca.

Nakon što je više od 10 godina bio na čelu turske vlade, Erdogan je stupio na dužnost predsjednika u četvrtak, nakon što je osvojio skoro 52 odsto glasova na prvim direktnim predsjedničkim izborima u Turskoj, koji su održani 10. avgusta.

Bonus video: