Putin: Odmah početi razgovore o državnosti jugoistočne Ukrajine

Zapadne agencije iz intervjua prenose da je Putin rekao da ne može da procijeni kada će se okončati ukrajinska kriza
30 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 12:31h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na razgovore o državnosti istočne Ukrajine kako bi se, po njegovim riječima, zaštitili zakoniti interesi stanovništva koje tamo živi”.

“Moramo momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva i državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi”, izjavio je ruski predsjednik.

Ovakvim porukama Putin je “dramatično podigao ulog ukrajinskog konflikta pozivajući po prvi put da se razmotri državnost istočnog dijela bivše sovjetske države”, navodi agencija AFP.

AFP naglašava da je Rusija ranije zahtijevala samo veća prava za većinsko rusko stanovništvo u istočnim djelovima Ukrajine u okviru decentralizovanog federalnog sistema .

Putin je još jednom demantovao da je Rusija u Ukrajinu slala pripadnike svoje redovene vojske, a AFP podsjeća da su proruske snage na istoku Ukrajine isticale da se uz njih bore i ruski dobrovoljci, “vojnici koji su na odsustvu”.

Kriza na istoku da se riješi mirno

Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dogovorili su se da kriza na istoku Ukrajine bude riješena mirno, putem pregovora i da se greške, poput nasilnog preuzimanja vlasti, više ne ponove, izjavio je Putin u intervjuu Prvom kanalu ruske državne televizije, a prenose RIA Novosti.

“Čini mi se da je to veoma dobra lekcija za sve nas, da bismo tu tragediju okončali što je prije moguće, mirno i putem pregovora i o tome sam se s Petrom Porošenkom dogovorio, kao i o tome da više niko i nikada ne ponovi grešku kao što je bila učinjena oružanim preuzimanjem vlasti u Ukrajini. Jer to je uzrok ovome što se sada dešava”, ocijenio je predsjednik Rusije.

Putin je rekao da vlast u Kijevu od aprila na istoku Ukrajine sprovodi nasilnu akciju protiv nezadovoljnog stanovništva Donbasa. Prema posljednjim informacijama, naveo je ruski predsjednik, ubijeno je više od dvije hiljade, a ranjeno oko 600 mirnih žitelja te oblasti.

Zapadne agencije iz intervjua prenose da je Putin rekao da ne može da procijeni kada će se okončati ukrajinska kriza i da to, kako je rekao, zavisi od volje ukrajinskog rukovodstva. Ruski predsjednik je ocijenio da podrška zapada vojnim operacijama Ukrajinskim vlastima nije u skladu sa demokratskim vrijednostima, prenosi Rojters. Ova agencija ističe Putinove riječi da Rusija neće sa strane posmatrati ubijanje ljudi.

Galerija

Bonus video: