EU: Nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu

Petomjesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedjelje
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2014. 07:38h

Ministri inostranih poslova Evropske unije (EU) najavili su, uoči današnjeg sastanka u Briselu, da su utrli put novim sankcijama Rusiji zbog, kako su mnogi od njih naveli, "invazije na susjeda Ukrajinu".

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je novinarima, na marginama sastanka u Milanu, da ukrajinska kriza "izmiče kontroli" i da situacija u toj zemlji "ulazi u novu dimenziju".

"Sve naše nade za smirivanjem situacije su rezultirale razočaranjem i ona pokazuje znake da izmiče kontroli", kazao je Štajnmajer, prenijela je agencija AFP.

Predsjednik Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, bliski politički saveznik njemačke kancelarke Angele Merkel, primijetio je da su ministri vidjeli da, svi pregovori, sastanci i kontakt grupe nemaju uspjeha "pošto ih Putin koristi kao alibi da dobije na vremenu".

Bez obzira što odluke nisu donijete i što neke zemlje EU i dalje imaju rezerve oko novih sankcija Rusiji, evropski izvori najavljuju da će lideri EU danas u Briselu, vjerovatno, dati zadatak briselskim zvaničnicima da sačine predlog novih kaznenih mjera protiv Moskve.

"Jedina stvar koja može da se uradi u kratkom roku jeste da Evropski savjet odluči da pojača sankcije, na primer za cijeli finansijski sektor. Mislim da će lideri EU odlučiti da Komisija treba da napravi jasne predloge u tom pravcu", naveo je Brok.

Petomjesečni sukob u Ukrajini dostigao je kritičnu tačku ove nedjelje pošto je NATO juče potvrdiio da je više od 1.000 ruskih vonka prešlo ukrajinsku granicu da bi se borili zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini.

"Moramo da budemo svjesni onoga s čim se suočavamo - sada smo u sred druge ruske invazije na Ukrajinu u roku od godinu dana" primijetio je švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt misleći na rusku aneksiju Krimskog poluostrva u martu, a drugu sada na istok Ukrajine, dodaje AP.

Bilt je rekao da Rusiji mora da se uputi jasna poruka da su njeni upadi na teriroriju susjedne zemlje neprihvatljivi.

Galerija

Bonus video: