Moravjecki odbio pritisak SAD za isplatu odštete poljskim Jevrejima

"Njemci su uništili našu zemlju, htjeli su da pobiju gotovo cijeli poljski narod, a ostale da pretvore u roblje. Mi smo ti koji imaju pravo da traže odštetu", kazao je premijer Poljske
591 pregleda 0 komentar(a)
Pens i Moravjecki, Foto: Reuters
Pens i Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 17:03h

Poljski premijer Mateuš Moravjecki odbio je danas diplomatski pritisak SAD ocijenivši da je nesporazum da bi Poljska mogla da plaća za njemačke zločine tokom Drugog svjetskog rata.

"Želim jasno da naglasim. Te teme nema. Poljska je tu potpuno bezbjedna. Poljska je bila žrtva, a ne dželat. I prije svega, Njemačka je ta koja nije nikada isplatila kompenzaciju Poljskoj za štete koje je prouzrokovala zločinačka politika Trećeg Rajha", kazao je Moravjecki u intervjuu poljskoj državnoj agenciji PAP.

Potpredsjednik SAD Majkl Pens tokom razgovora sa Moravjeckim tokom posjete Varšavi prošle nedjelje ponovo je pokrenuo pitanje vraćanja otete i opljačkane, a nakon rata nacionalizovane jevrejske imovine nasljednicima koji često imaju američko državljanstvo ili kada nasljednika nema, onda fondacijama u korist Jevreja koji su preživjeli Holokaust.

"Nagovaram naše prijatelje da pođemo naprijed u rješavanju kompleksne restitucije privatnog vlasništva", kazao je u petak u Varšavi Pens.

Moravjecki je u intervju kazao da je Pensu objasnio da je ideja da bi Poljska mogla da vraća ili plaća odštetu za imovinu koju su Jevrejima zaplijenili Njemci zasnovana na suštinskom nesporazumu, jer je Poljska sa SAD davno sklopila sporazum kojim je oslobođena te odgovornosti.

"Poljska je bila žrtva i Njemačke i Sovjetskog Saveza. Njemci su uništili našu zemlju, htjeli su da pobiju gotovo cijeli poljski narod, a ostale da pretvore u roblje. Mi smo ti koji imaju pravo da traže odštetu. Pitanje vraćanja imovine američkim državljanima jevrejskog porijekla je kompletno regulisano. Imamo sa Amerikom sporazum koji nas oslobađa te odgovornosti", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer procijenio je štete od njemačke okupacije prema preliminarnim procjenama na 650 do 700 milijardi dolara, ne računajući tu neprocjenjive žrtve, kao gubitak života šest miliona Poljaka, od toga najmanje polovine poljskih Jevreja i milione Poljaka odvučene na prinudni rad u Njemačku.

Poljska je nakon pada komunista vratila i vraća otetu imovinu jevrejskim udruženjima i vjerskim zajednicama, a od 1997. godine to čini posebna komisija.

Za opljačkanu i silom arizovanu privatnu imovinu Jevreja Poljska, posebnu onu za koje više ne postoje nasljednici, Poljska računa da kada su u pitanju američki Jevreji, da je obavezu odštete preuzela američka administracija od potpisivanja sporazuma 1960. godine a kada je riječ o restituciji odbija da Jevreji dobiju poseban položaj, drugačiji od Poljaka.

"Nijedan (poljski) sud koji vraća imovinu ne provjerava da li je ta osoba Jevrejin ili ne. Ne možemo da prihvatimo nametnutu podjelu da se prema poljskim građanima jevrejskog porijekla postupa bolje. Ne bi bilo fer prema drugima", kazao je proljetos povodom te jabuke razdora Varšave sa saveznikom u Vašingtonu oko restitucije jevrejske imovine šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič.

Prema nekim nezvaničnim procjenama, oteta i uništena jevrejska imovina bi mogla da predstavlja skoro polovinu sume ukupnih šteta o kojima je govorio Moravjecki.

"Rekao sam Pensu da Njemačka nikada nije platila Poljskoj za svoje zločine. Umjesto odštete dobili smo članstvo u komunističkom bloku. U ratu smo izgubili sve što je najvažnije - ljude, teritoriju, imovinu i budućnost", rekao je danas Moravjecki.

Bonus video: