Finska i Švedska čvršće uz NATO

Dvije zemlje će sa NATO potpisati sporazum koji će im omogućiti podršku savezničkih vojnih snaga u vanrednim situacijama
10 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.08.2014. 18:47h

Finska i Švedska planiraju da ojačaju saradnju s NATO i to potpisivanjem sporazuma koji će im omogućiti podršku tih vojnih snaga u vanrednim situacijama.

Taj potez uslijedio je dok se NATO priprema za samit naredne sedmice u Velsu, usred pojačanih tenzija sa Rusijom, a zbog krize u Ukrajini.

Finska sa Rusijom dijeli granicu dugu 1.300 kilometara, a u finskoj vladi su rekli da će se sporazum s NATO odnositi na nesreće i prijetnje po bezbjednost a da će omogućiti i zajedničke vježbe i vojnu saradnju s NATO.

Savjetnik u ministarstvu odbrane Finske Mika Varviko rekao je da Finska namjerava da taj sporazum potpiše na predstojećem samitu NATO a očekuje se da to uradi i Švedska.

Obje zemlje, koje su već imale vojne vježbe i tijesno sarađivale s NATO u međunarodnim operacijama, insistiraju na tome da sporazum ne znači da one idu ka pridruživanju zapadnoj vojnoj alijansi.

"Ogromna je razlika biti član i ne biti član NATO", rekla je za ministarka odbrane Švedske Karin Enstrem. "Mi smo aktivan partner NATO i želimo da ojačamo naše partnerstvo".

Prema istraživanju javnog mnjenja u Finskoj i Švedskoj, većina ispitanika se protivi članstvu u NATO. Obje zemlje su zvanično bile neutralne tokom perioda "hladnog rata".

Bonus video: