Kristin Lagard i zvanično pod istragom

Slučaj datira iz 2008. i odnosi se na spor koji je vodio biznismen Bernar Tapi protiv banke Kredi Lione o prodaji kompanije Adidas čiji je bio vlasnik od 1989. godine
0 komentar(a)
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Kristin Lagard, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2014. 12:56h

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard od danas se zvanično nalazi pod istragom zbog nemara u korupcionaškoj aferi u Francuskoj u vrijeme kada je bila ministarka finansija, javljaju svjetske agencije.

Kristin Lagard je poslije četvrte runde saslušanja u pariskom sudu rekla da ta istraga neće ugroziti njenu funkciju u MMF-u, ocijenivši da je odluka suda o pokretanju istrage "neosnovana" i da će njeni advokati preduzeti sve neophodne pravne mjere.

"Poslije tri godine istrage i toliko sati saslušanja, sud je utvrdio na osnovu dokaza da nisam počinila prekršaj, već smatra da nisam bila dovoljno oprezna", rekla je Lagardova poslije saslušanja.

Slučaj datira iz 2008. i odnosi se na spor koji je vodio biznismen Bernar Tapi protiv banke Kredi Lione o prodaji kompanije Adidas čiji je bio vlasnik od 1989. godine.

Tapi je 2007. godine povjerio banci da proda kompaniju, koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila.

Kristin Lagard, u to vrijeme ministarka finansija, odobrila je da se taj sudski spor riješi arbitražom i država je 2008. godine na ime odštete isplatila Tapiju oko 400 miliona eura, uključujući i 45 miliona na ime nematerijalne štete.

Kristin Lagard se zamjera što je slučaj Tapi povjerila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se na odluku arbitraže, koja je bila "izdašna" u korist Tapija, nije žalila.

Ako istraga dovede do suđenja i Lagardova bude osuđena, prijeti joj kazna do 10 godina zatvora.

Prema francuskom zakonu, pokretanje istrage protiv nekoga jednako je podizanju preliminarne optužnice.

Bonus video: