EK: Uz Merkel i Barosa, pred novinare će izaći samo Edi Rama

U saopštenju EK stoji da će Rama govoriti na presu kao "sadašnji predsjednik Procesa saradnje Jugoistočne Evrope"
8 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Dudewheresmygomar.wordpress.com
Edi Rama, Foto: Dudewheresmygomar.wordpress.com
Ažurirano: 27.08.2014. 06:57h

Evropska komisija saopštila je sinoć da će na sjutrašnjoj konferenciji za novinare na kraju samita Zapadnog Balkana u Berlinu od pozvanih balkanskih lidera govoriti samo albanski premijer Edi Rama.

"Cilj (samita) je da se naglasi privrženost EU evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i podrška procesu pridruživanja, od čega je najvažnije olakšati jačanje regionalne saradnje", saopštila je EK na svom sajtu.

Organizator konferencije, njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvala je u Berlin premijere, ministre spoljnih poslova i ekonomije svih šest zemalja Zapadnog Balkana - Crne Gore, Albanije, BiH, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i visoke predstavnike članica EU - Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske, koji će učestvovati na "liderskom i/ili ministarskom nivou", stoji u saopštenju.

Predviđeno je da se konferencija održi u tri zasebna segmenta, na kojima će se razmatrati i pitanja poput odnosa Srbije i Kosova, odnosa zemalja regiona prema Rusiji i ukrajinskoj krizi, ekonomske saradnje u regionu, te infrastrukturnih projekata poput jadransko-jonskog puta o kome su ove sedmice u Cavtatu razgovarali šefovi vlada Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, saznaju "Vijesti".

Merkel će predsjedavati samitom premijera. Odlazeći predsjednik EK Hose Baroso otvoriće panel diskusiju o "regionalnoj saradnji i o EU dimenziji", stoji u saopštenju. Baroso će prije samita lidera imati jednočasovni bilateralni susret sa Merkel, komesar za proširenje Štefan File učestvovaće na samitu šefova diplomatije a komesar za energetiku Ginter Etinger na skupu ministara privrede i forumu sa njemačkim biznismenima, saopštila je EK.

Albanski mediji navode da je zbog toga što će samo Rama u ime regiona izaći pred novinare uz Merkel i Barosa, bilo prigovora iz Beograda, a da su negodovali i Zagreb i Ljubljana, ali da Njemci "nijesu popustili".

U saopštenju EK stoji da će Rama govoriti na presu kao "sadašnji predsjednik Procesa saradnje Jugoistočne Evrope", u kome je 12 zemalja, među kojima su i Moldavija, Turska, Rumunija i Bugarska.

Samit i svi sastanci biće zatvoreni za javnost.

Samit će se završiti radnom večerom svih učesnika, saopštila je komisija.

Bonus video: