Imenovana nova vlada Francuske

Ključni ministri u vladi koja je u ponedjeljak podnijela ostavku - ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i ministar finansija - zadržali su svoje funkcije i u novoj vladi
0 komentar(a)
Manuel Vals, Foto: Reuters
Manuel Vals, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 19:40h

Predsjednik Francuske Fransoa Oland imenovao je novu, djelimično izmijenjenu vladu čiji je premijer ponovo Manuel Vals, a u kojoj je na mjesto bivšeg ministra ekonomije, Arnoa Montebura, došao Emanuel Makron.

Kako izvještava BBC, resor bivšeg ministra obrazovanja Bena Amoa, koji je podržao Montebura, preuzima dosadašnja ministarka za prava žena, Nažat Valo-Belkasem.

Za ministarku kulture imenovana je Flor Peleren i ona će zamijeniti dosadašnju ministarku za kulturu i komunikacije Oreli Filipeti.

Ključni ministri u vladi koja je u ponedjeljak podnijela ostavku - ministar spoljnih poslova, ministar odbrane i ministar finansija - zadržali su svoje funkcije i u novoj vladi.

Francuski premijer Manuel Vals imenovao je novu vladu poslije iznenadne ostavke njegovog tima zbog dubokih razlika oko politike štednje socijalističkog šefa države Fransoa Olanda.

Oland je zbog visoke nezaposlenosti i slabog privrednog rasta zatražio od svog premijera da formira novu vladu koja će biti u saglasnosti sa njegovom politikom štednje.

Ostavka je uslijedila poslije neslaganja premijera i ministra ekonomije Arnoa Montebura o sprovođenju ekonomskih mjera.

Bonus video: