Austrijski vicekancelar podnio ostavku

„Došli smo do tačke na kojoj sam sebi dužan da preuzmem ovaj korak“, kazao je Špindeleger
1 komentar(a)
Mihael Špindeleger, Foto: Reuters
Mihael Špindeleger, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2014. 10:42h

Austrijski vicekancelar i ministar finansija, lider Narodne partije Austrije Mihael Špindeleger podnio je danas ostavku na sve funkcije.

Špindeleger je to saopštio na konferenciji za štampu u Ministarstvu finansija rekavši da podnosi ostavku na funkcije vicekancelara, ministra finansija i šefa OVP i da je to njegovo posljednje medijsko obraćanje.

On je od 2011. bio vicekancelar i šef OVP, a od decembra prošle godine preuzeo je mjesto ministra finansija, nakon što je u prethodnoj vladi bio šef diplomatije.

„Došli smo do tačke na kojoj sam sebi dužan da preuzmem ovaj korak“, kazao je Špindeleger.

On je istakao da su olakšice za poreske obveznike potrebne, ali u „pravom trenutku“ ukazuujući na visoku zaduženost zemlje.

Razlog za odluku o povlačenju je nedostatak lojalnosti i sposobnosti na pridržavanje dogovora u debati o poreskoj reformi, obrazložio je Špondeleger.

O njegovom nasljedniku u Beču su već krenule spekulacije, a najveće šanse na sve tri funkcije ima ministar privrede Rajnhold Miterlener.

Austrijski kancelar Verner Fajman, kao i partijske kolege Špindelegera informisane su o odluci Špindelegera neposredno pred konferenciju za štampu.

Fajman je, nakon što je Špindeleger objavio odluku o podnošenju ostavke, rekao da smatra da koalicija sa OVP nije ugrožena.

„Polazim od toga da će koalicija da se održi do 2018.godine“, kazao je on nakon sednice vlade.

Istovremeno se zahvalio Špindelegeru na dosadašnjoj saradnji u veoma teškom vremenu.

Za sada je neizvjesno čime će se Špindeleger baviti u budućnosti, a moguće je da će se pridružiti supruzi Margit koja je nedavno preuzela mjesto u evropskoj revizorskoj komisiji u Luksemburgu.

Bonus video: