Lavrov: Dogovorom do okončanja ukrajinske krize

"Spremni smo...za bilo koji format dok god postoje rezultati", kazao je Lavrov na konferenciji. On je kazao da je cilj "pooći Ukrajincima da se dogovore između sebe"
2 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2014. 09:10h

Rusija je voljna koristiti se svim raspoloživim doplomatskim oružjem kako bi konflikt Ukrajini došao do svog kraja, kazao je šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, uoči susreta predsjednika Rusije i Ukrajine.

"Spremni smo...za bilo koji format dok god postoje rezultati", kazao je Lavrov na konferenciji. On je kazao da je cilj "pomoći Ukrajincima da se dogovore između sebe", prenosi Rojters.

On je dodao da se ruska strana nada da će se današnji sastanak šefova dvije zemlje u Minsku dotaći humanitarne situacije u Ukrajini, gdje se svakodnevno dešavaju borbe ukrajinskih snaga i proruskih separatista, i da će se postići dogovor o nužnosti dalje pomoći civilima.

Rusija priprema drugi konvoj

Sergej Lavrov je rekao da bi konvoj krenuo "u narednim danima" i da bi išao istom rutom kao i prvi.

"Humanitarna situacija se ne popravlja, već je sve loošija. Želimo da postignemo dogovor o svim uslovima za isporuku drugog konvoja pomoći, koji bi išao istom rutom u narednim danima", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao i da se materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi na istoku Ukrajine ne može potpuno podvesti pod "greške ili slučajnosti" tokom sukoba vojske Ukrajine i proruskih pobunjenika.

Ruski humanitarni konvoj u kome je 280 neobilježenih, bijelih kamiona prenijelo 2.000 tona pomoći na istok Ukrajine, bio je centralna tema posljednjih dana, a Zapad i Kijev su oštro kritikovali njegovo kretanje zbog toga što "nije imao sve neophodne dozvole".

Ulazak konvoja na istok Ukrajine oštro je osudila i EU i ocijenila da je u pitanju povreda granice Ukrajine.

Bonus video: