Merkel: Rješenje koje neće štetiti Rusiji

U subotu je zamjenik njemačke kancelarke Zigmar Gabrijel natuknuo kako bi stvaranje federalne Ukrajine bilo jedino održivo rješenje za tamošnju krizu
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2014. 16:35h

Njemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za rješenje ukrajinske krize koje neće štetiti Rusiji i koje ukrajinski građani sami moraju da izaberu.

Merkelova je to izjavila danas za televiziju ARD, u svom tradicionalnom ljetnjem intervjuu, prenosi AFP.

Ovaj intervju uslijedio je dan nakon posjete Kijevu, a uoči teških razgovora predviđenih za utorak između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina, na kojem će učestvovati i zvaničnici EU.

Merkelova pozdravlja taj sastanak, koji treba da se održi u Minsku, ali upozorava da on vjerovatno neće rezultirati nekim "odlučnim napretkom".

"Dijaloga mora da bude. Samo političko rješenje je moguće. Za ovaj konflikt neće biti vojnog rješenja", ističe njemačka kancelarka, dodajući da Ukrajincima mora da bude dozvoljeno da izaberu sopstvenu sudbinu, na isti način kao što su to uradili Njemci poslije ujedinjenja 1990. godine.

U subotu je zamjenik njemačke kancelarke Zigmar Gabrijel natuknuo kako bi stvaranje federalne Ukrajine bilo jedino održivo rješenje za tamošnju krizu.

Merkelova napominje da, ukoliko bi se Ukrajina opredjelila za pridruživanje Evroazijskoj uniji, zajedno sa Bjelorusijom, Kazahstanom i Rusijom, EU ne bi od toga pravila "veliko pitanje".

Njemačka kancelarka naglašava kako EU želi "razumne odnose" s Moskvom.

Upitana o njemačkim planovima za isporuku oružja Kurdima koji ratuju protiv boraca Islamske države (IS) na sjeveru Iraka (što bi trebalo da bude razmatrano 1. septembra u donjem domu njemačkog parlamenta), Merkelova je kategorički isključila slanje njemačkih trupa u taj region.

Bonus video: