Poljska kritikuje EU: Premale kompenzacije za izgubljeno rusko tržište

"Unija je mogla sebi da dopusti luksuz da u krizi podrži Grčku a danas nema 10 milijardi eura da sredi agrarno tržište?", kazao je ministar Savicki
1 komentar(a)
jabuke, Foto: Reuters
jabuke, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2014. 10:57h

Poljska neće pristati na kompenzacije od 125 miliona eura za evropske voćare i povrtare koji su zbog uzajamnih sankcija Evropske unije i Rusije ostali bez mogućnosti izvoza na rusko tržište.

Po ocjeni poljskog ministra poljoprivrede Mareka Savickog te kompenzacije su suviše male, loše podijeljene na povrtare i voćare i potpuno neodgovorne.

"Poljska ne daje saglasnost za isplatu tako malih sredstava. Usmjeravanje većine sredstava na jabuke i kruške nije u redu zato što berba tog veća tek počinje a gorući problem su povrtari i proizvođači kupusa, paprika i drugog povrća", kazao je Savicki poljskoj televziji TVP.info.

Evropska komisija je predložila da 82 miliona eura isplati voćarima za neizvezene jabuke i kruške, dok bi ostali voćari i povrtari dobili 43 miliona eura.

"Kada su političari Evropske unije solidarno odlučili da se Rusiji uvedu sankcije a Rusija je uvela kao reakciju svoje sankcije, cijela Unija mora da snosni troškove toga. Unija je mogla sebi da dopusti luksuz da u krizi podrži Grčku a danas nema 10 milijardi eura da sredi agrarno tržište?", kazao je Savicki juče tokom susreta sa voćarima i povrtarima na jugu Poljske.

Poljska računa da će predlog kompenzacija pretrpjeti izmjene, a poljski poljoprivrednici spremaju se 26. avgusta u Brisel na demonstracije da podrže ministra.

"To neće biti protest koji bi komplikovao život običnim žiteljima Brisela. Pokazaćemo naše proizvode i zatražiti da se izdvoje veća sredstva za kompenzacije i to što prije. Biće u obliku hepeninga – 200 poljoprivrednika ponijeće svoje jabuke, kruške, šljive, boraniju, kupus, papriku i dijeliće ih prolaznicima, da oni samo vide kakav je kvalitet", najavio je protest predsjednik poljskog Saveza voćara poslanik Miroslav Mališevski.

Poljski povrtari ali i voćari upozorili su da će i sa većim kompenzacijama, pa čak i ako uspiju da prodaju dio neizvezene letine namijenjene Rusiji na nekim novim, alternativnim tržištima, biti svakako u gubicima.

"U cijelom svijetu znaju da u Poljskoj sada mogu da kupe voće i povrće skoro džabe i diktiraju nam jako niske cijene. Svi žele da preko leđa poljskih farmera naprave dobar biznis. Ako neko ima predlog kako da spriječimo tu gramzivost, slušam. Ja ne vidim kako", kazao je predsjednik Saveza proizvođača voća i povrća Vitold Boguta.

Bonus video: