Južni tok ostaje na istoj trasi

Spekuliše se da Putin ima plan B za gradnju ovog gasovoda koji bi zaobišao Srbiju i Bugarsku
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2014. 08:15h

Gasovod Južni tok, kojim bi gas iz Rusije ispod Crnog mora preko Bugarske i Srbije trebalo da dođe do Italije i Austrije, ostaće na istoj trasi i suviše je rano spekulisati o potencijalnim novim putevima, poručili su iz Gasproma.

"Suviše je rano da se spekuliše o potencijalnim i novim putevima za ovaj gasovod i diskusije o Južnom toku i regulatornim pitanjima vode se na različitom lokalnom i evropskom nivou", naveli su iz Gasproma odgovarajući na spekulacije pojedinih ruskih medija da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima plan B za gradnju ovog gasovoda koji bi u tom slučaju zaobišao Srbiju i Bugarsku.

U pismu dostavljenom "Politici", predstavnici Gasproma podsjećaju da je trasa Južnog toka preko Bugarske i Srbije izabrana poslije nekoliko godina detaljnih geoloških, geofizičkih i ekonomskih istraživanja.

Izabran put se pokazao kao najbolja opcija i to na bazi komercijalnih, ekoloških, socio-ekonomskih i tehničkih kriterijuma.

Na pitanje šta je eventualni plan B za Južni tok, u slučaju da Bugarska pod pritiskom Evropske komisije ipak odustane od projekta, u Gaspromu su odgovorili da je saradnja sa Bugarskom o projektu Južni tok od najvećeg značaja za ovu kompaniju.

"Bugarska je most Južnog toka za Evropu. Njihova ekonomija će imati veliku korist od ulaganja u Južni tok zbog razvoja infrastrukture i otvaranja novih radnih mjesta. Nadamo se da Južni tok, kao velika poslovna investicija, neće biti politizovan u Bugarskoj ili negdje drugo", ističu u Gaspromu.

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, nedavno je rekao da će se uraditi mala izmjena trase u Vojvodini, jer će gasovod umjesto u Italiji završiti u Austriji u Baumgartenu, najvećem evropskom skladištu gasa.

Srbijagas uskoro završava eksproprijaciju za treću dionicu trase gasovoda i čeka dobijanje građevinskih dozvola za početak radova.

Bajatović je objasnio da ne postoji nijedan razlog da se Južni tok kao energetski objekat ne izgradi u Srbiji, kao ni u drugim zemljama kroz koje treba da prođe.

Bonus video: