Evropska komisija: Proizvođačima bresaka i nektarina tri miliona eura

Ove godine, zbog toplog vremena, to voće je rodilo više nego što se očekivalo i to je dovelo do pada cijena, ali je uticao i ruski embargo
0 komentar(a)
breskve, Foto: Shutterstock
breskve, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2014. 07:02h

Evropska komisija (EK) dodijeliće tri miliona eura proizvođačima bresaka i nektarina u Italiji, Španiji, Francuskoj i Grčkoj, kao podršku u uslovima ruskog prehrambenog embarga.

Te četiri zemlje EU su glavni prozvođači bresaka i nektarina. Ove godine, zbog toplog vremena, to voće je rodilo više nego što se očekivalo i to je dovelo do pada cijena.

Situaciju su dodatno pogoršale ruske uzvratne sankcije Evropskoj uniji, zbog čega su evropski proizvođači izgubili veliki dio tržišta.

Kako bi ih podržali i spriječili dalji pad, EK je, kako premosi Itar tass, donijela rješenje da poveća kvote za to voće sa pet na deset odsto.

EK je u ponedjeljak objavila da će dodijeliti 125 miliona eura podrške poljoprivrednim proizvođačima u zemljama EU, pogođenim ruskim embargom. Novac će biti usmjeren na podršku povlačenju sa tržišta viška proizvoda sa ciljem da spriječe pad cijena.

Pomoć će biti isplaćivana od 18. avgusta do kraja novembra. Prema procjeni stručnjaka, ruske kontrasakcije blokiraju evropski izvoz poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti većoj od sedam milijardi eura.

Bonus video: