Danski naučnik u borbi protiv doživotnog zatvora: Nisam ubio novinarku, ali sam raskomadao njeno tijelo

U Danskoj doživotna kazna u prosjeku traje 15 godina. Osuđenik može da traži da bude oslobođen nakon što odsluži 12 godina.
92 pregleda 0 komentar(a)
Piter Madsen, Foto: Screenshot (YouTube)
Piter Madsen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.09.2018. 09:34h

Danski naučnik Piter Madsen (47) trebao bi da se pojavi na sudu u srijedu u pokušaju da smanji kaznu doživotnog zatvora za ubistvo švedske novinarke na svojoj podmornici.

Madsen je negirao da je ubio novinarku Kim Val (30) ali je priznao da je raskomadao njeno tijelo i bacio ga u more u avgustu 2017. godine.

Rekao je sudu da je Val umrla od gušenja na palubi, do čega je došlo nesrećnim slučajem, prenosi agencija Hina.

Žalbeni postupak počeće u srijedu u sudu u Kopenhagenu, a saslušanja bi trebalo da se nastavi 12. i 14. septembra. Presuda se očekuje najranije 14. septembra.

Madsen je osuđen na doživotni zatvor u aprilu, a u maju je tražio smanjenje kazne. U Danskoj doživotna kazna u prosjeku traje 15 godina. Osuđenik može da traži da bude oslobođen nakon što odsluži 12 godina.

Madsen je na suđenju rekao da je novinarka umrla nakon pošto su je udarila vrata podmornice, ali je kasnije govorio da je umrla od gušenja.

Tužioci su smatrali da je sve isplanirao unaprijed jer je testeru, nož, plastične vezice ponio sa sobom na podmornicu. Bili su uvjereni i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, obezglavljivane i žive spaljene jer su istražitelji takve filmove pronašli u njegovom računaru, prenosi Hina.

Madsen je tvrdio da filmovi nisu njegovi.

Val, koja je pisala članak o Madsenu, posljednji put je videna 10. avgusta 2017. na njegov amaterskoj podmornici, pri njenom izlasku iz luke u Kopenhaegnu.

Njen torzo bez glave i drugih djelova tijela kasnije su pronađeni u zalivu Koge u blizini danske prijestonice. Madsen je pokušao da ih zadrža ispod površine čeličnim cijevima.

Bonus video: