Ekonomski oporavak eurozone i dalje skroman

„Privreda eurozone je u avgustu nastavila da bilježi stabilan napreda“, rekao je glavni ekonomista privatne istraživačke kompanije Markit, Rob Dobson
0 komentar(a)
Eurozona, Foto: Shutterstock
Eurozona, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2014. 15:54h

Skroman ekonomski oporavak eurozone i dalje traje, ali tempom koji obećava samo zanemarljiv rast u čitavoj ovoj godini, pokazuju posljednji podaci.

„Privreda eurozone je u avgustu nastavila da bilježi stabilan napredak, jer se region izgleda oporavio od nedavno objavljenih slabijih od očekivanih podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone“, rekao je glavni ekonomista privatne istraživačke kompanije Markit, Rob Dobson, prenosi Tanjug.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za proizvodni i uslužni sektor eurozone, koji izračunava londonska kompanija Markit, u avgustu je bio na 52,8 poena, što je ispod julskih 53,8 poena, ali i dalje iznad granice od 50 poena koja ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti.

„Zahvaljujući tom nivou, eurozona bi u trećem tromjesečju mogla zabilježiti potencijalni rast od 0,3 do 0,4 odsto, koji vjerovatno neće izazvati neki veći zaokret na tržištu rada“, dodao je Dobson.

Bonus video: