Direktni dokaz veze Moskve i separatista? Kijev zarobio ruska oklopna vozila

Iz Kijeva su naveli i da su u vozilima našli dokumenta koja potvrđuju njihovo porijeklo
125 pregleda 79 komentar(a)
Lugansk, Foto: Reuters
Lugansk, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2014. 17:08h

Ukrajina je objavila da je zarobila dva oklopna vozila ruske vojske u sukobima oko uporišta separatista, što bi mogao biti prvi direktni dokaz umiješanosti Moskve u dešavanja na istoku zemlje.

Iz Kijeva su naveli i da su u vozilima našli dokumenta koja potvrđuju njihovo porijeklo.

"U sukobima blizu Luganjska, ukrajinski vojnici zarobili su dva oklopna vozila desantne jedinice Pskova u Rusiji. U jednom vozilu našli smo snop dokumenata: vozačku dozvolu i vojne dokumente", kazao je ukrajinski vojni portparol Andrej Lisenko.

"Osoblje i vozila pripadaju vojnoj jedinici 74268 prvog voda padobranaca desantnih snaga Pskova", na sjeverozapadu Rusije, dodao je.

"Među pronađenim predmetima je "aktovka" zapovjednika voda, rekao je Lisenko, dodajući da je posada napustila oklopna vozila, ne navodeći druge detalje.

Ako se te informacije pokažu istinite, biće to prvi dokaz umiješanosti zvaničnih ruskih snaga u sukob na istoku Ukrajine. Kijev i neke zapadne zemlje optužuju Rusiju da preko granice prebacuje oružje i borce, što Moskva demantuje.

Jedan separatistički čelnik je rekao prošle nedjelje da je dobio pojačanje s 1.200 ljudi uvježbanih u Rusiji i desetine oklopnih vozila, što je potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ali je Moskva i to demantovala.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je izvještaje ukrajinskih medija da je zarobljeno rusko vojno vozilo u kojem se nalazila vojna dokumentacija.

"Najvjerovatnije će sljedeća 'nepobitna činjenica' biti da je tokom 'teških borbi' zarobljen 'kalašnjikov' ili ručna bomba zajedno sa ličnim dnevnikom ruskog vojnika“", rekao je portparol Ministarstva general major Igor Konašenkov, navodeći ironično da je "nepostojeća dokumentacija 1.001. dokaz“ iz Ukrajine.

On je objasnio da dokumentacija ruske vojske koja je navodno pronađena nije u upotrebi već pet godina.

Ukrajinski mediji objavili su da je ruska vojna pomoć navodno upućena u Luganjsk, ali ukrajinska obavještajna služba nije mogla da potvrdi te izvještaje.

Bonus video: