OEBS: Rusija da zaštiti novinare

Bezbjednost novinara mora biti prioritet u Ruskoj federaciji, podvukla je Mijatović u pismu upućenom ruskim vlastima
0 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Dunja Mijatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2014. 14:24h

Bezbjednost novinara mora da bude prioritet u Rusiji, podvukla je u pismu upućenom Moskvi predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović.

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović pozvala je danas vlasti u Ruskoj federaciji da obezbijede sigurnost novinarima, poslije napada na novinara Magomeda Kanmagomedova u srijedu u Dagestanu.

“Vjerujem da će istraga koja je pokrenuta od strane policije u vezi sa napadom na Kanmagomedova biti vođena na efektivan i transparentan način i da će počinioci biti privredeni pred lice pravde“, istakla je ona u saopštenju.

Kanmagomedova, glavnog i odgovornog urednika dnevnika “Derbenckie Izvestja”, napala su u srijedu u njegovoj kancelariji dva lica.

Ovaj napad je bio treći, podsjeća OEBS, ukazujući da je Kanmagomedov napadnut 2012. i 2010.

Bezbjednost novinara mora biti prioritet u Ruskoj federaciji, podvukla je Mijatović u pismu upućenom ruskim vlastima.

Vlasti moraju, prema njenim riječima, učiniti sve kako bi osigurali bezbjednost pripadnicima medija i okončali nekažnjivost.

Mijatović je izrazila duboku zabrinutost zbog otmice i smrti Timura Kuaševa, novinara i blogera, koji je pronađen mrtav u Kabardino-Balkariji, sjevernom Kakvazu, ranije ovog mjeseca.

Bonus video: