Barnije odbacio ključne elemente britanskog plana za Bregzit

"Ako ne bude operativnog bekstopa za Irsku, neće biti sporazuma", upozorio je Barnije
0 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2018. 15:34h

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije upozorio je da ključni elementi britanskog predloga za trgovinske odnose sa EU poslije Bregzita "nijesu prihvatljivi", navodi se u danas objavljenim komentarima britanske parlamentarne komisije za Bregzit.

Barnije je izjavio da EU neće prihvatiti predloge Londona o stvaranju zone slobodne trgovine za industrijsku robu i mogućnost da Velika Britanija prikuplja carine na robu koja ulazi na njenu teritoriju, a krajnje odredište ima u EU.

"To bi dovelo u pitanje integritet jedinstvenog tržišta (...) Tako nešto ne dolazi u obzir", rekao je Barnije u ponedjeljak članovima komisije u Briselu.

Te izjave idu u korist onih koji sve više kritikuju plan za koji se zalaže britanska premijerka Tereza Mej i koji predvidja očuvanje bliskih trgovinskih veza s EU.

Taj plan su kritikovale i pristalice Bregzita u redovima vladajućih konzervativaca kao i neki od onih koji se zalažu za ostanak Velike Britanije u EU.

Barnije je ponovio da je uređeno 80 odsto pitanja razlaza, ali i upozorio da bi sve moglo da propadne ako se ne postigne sporazum o granici britanske Sjeverne Irske i Irske, članice EU.

Ni London ni Brisel ne žele uspostavljanje graničnih kontrola, plašeći se pretnji za mirovni sporazum u Sjevernoj Irskoj, ali se ne slažu oko načina da se one izbjegnu.

EU je od Londona zahtijevala da radi na takozvanom "bekstop" rješenju, ili "sigurnosnoj mreži" (safety net), koje bi bilo primjenjeno ako se ne postigne bolji sporazum.

Britanska vlada se, međutim, boji da bi takav plan, po kome bi Sjeverna Irska ostala dio carinske unije i jedinstvenog tržišta, mogao ugroziti teritorijalni integritet Velike Britanije.

"Ako ne bude operativnog bekstopa za Irsku, neće biti sporazuma", upozorio je Barnije.

Bonus video: