Posjeta Letoniji

Merkelova: Sankcije ostaju, Rusija da shvati da smo ozbiljni

Njemačka vlada je obećala i da će od septembra uputiti šest borbenih aviona koje treba da pojačaju nadgledanje baltičkog vazdušnog prostora
12 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.08.2014. 16:41h

Angela Merkel izjavila da sankcije Zapada protiv Rusije "moraju da ostanu na snazi kako bi se pokazalo koliko smo ozbiljni" kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

"Ako samo sedimo i dopustimo da situacija eskalira, to ne bi bila poželjna situacija", rekla je njemačka kancelarka nakon razgovora sa letonskom premijerkom Laimdotom Straujumom u Rigi, prenio je AFP.

Merkelova je svoj letonskoj koleginici prenijela uvjeravanja da baltičke zemlje mogu da računaju na solidarnost Njemačke.

Ona je takođe istakla da obaveza NATO da pomogne baltičkim zemljama "nije samo na papiru", već mora da se ispuni u slučaju potrebe.

Njemačka kancelarka je obećala takođe da će NATO pojačati prisustvo na Istoku, najavila mogućnost održavanja manevara, ali je odbacila ideju o izgradnji novih NATO baza u istočnoj Evropi.

Njemačka vlada je obećala i da će od septembra uputiti šest borbenih aviona koje treba da pojačaju nadgledanje baltičkog vazdušnog prostora.