EK: Njemačka da poveća plate

Andor je rekao da su posljednjih deset godina plate zaostajale za povećanjem produktivnosti u Njemačkoj
51 pregleda 1 komentar(a)
Njemačka, EU, Foto: Shutterstock
Njemačka, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2014. 10:47h

Evropska komisija smatra da je "neizostavno nužno" povećanje plata u Njemačkoj, kako bi veća tamošnja potrošnja privredno pomogla njemačkim susedima.

"Veoma je važno da Njemačka poveća javne investicije, podstakne tražnju, smanji prekomjerne trgovinske takse koje štete njenim evropskim susjedima. Evropska komisija smatra da je od suštinskog značaja promjena politike plata u Njemačkoj", izjavio je evropski komesar za zapošljavanje Laslo Andor za njemački list Velt.

Andor je rekao da su posljednjih deset godina plate zaostajale za povećanjem produktivnosti u Njemačkoj. "Najbolje bi bilo da se plate povećavaju kako raste produktivnost", rekao je evropski komesar.

Njemačka već godinama zauzdava rast plata da bi povećala međunarodnu konkurentnost svojih preduzeća.

U evrozoni koja je još u ekonomskoj krizi, neki smatraju da bi povećanje plata u Njemačkoj bilo od koristi za sve, jer bi se ispravila razlika u konkurentnosti i ojačala kupovna moć građana zemlje s najvećim tržištem u evrozoni.

Međutim, usporavanje njemačke privrede u drugom tromjesečju ove godine, ne ukazuje na mogućnost povećanja plata. Privredni rast se za 0,2 odsto smanjio od početka aprila do kraja juna.

Njemački poslodavci su zato već upozorili da će biti teški pregovori o povećanju plata, koji su predviđeni narednih mjeseci.

Bonus video: