Humanitarni konvoj stoji, ruska vojna vozila ušla u Ukrajinu?

"Konvoj u kome je bilo najmanje 23 vozila, oklopnih i vojnih kamiona, čekao je da zađe sunce u blizini izbjegličkog kampa kod Donjecka..."
22 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2014. 11:51h

Ukrajinski graničari ušli su u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći, rekao je jutros portparol ukrajinske pogranične službe.

Graničari će provjeriti tovar na ruskoj teritoriji na mjestu preko puta ukrajinskog graničnog mjesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga, prenijela je agencija Rojters.

"Ukrajinski graničari su tamo u velikom broju", rekao je portparol ukrajinske pogranične službe.

Ministri spoljnih poslova Rusije i Njemačke saglasili su se da je neophodno uložiti sve napore da bi ruska humanitarna pomoć stigla u Ukrajinu.

Sergej Lavrov i Frank-Valter Štajnmajer su u telefonskom razgovoru istakli važnost što hitnijeg rješavanja svih pitanja u vezi s ruskim humanitarnim konvojem

Ruska oklopna vozila i vojni kamioni ušli su oko 22h po lokalnom vremenu u Ukrajinu, dok humanitarni konvoj stoji na granici, tvrdi britanski "Telegraf".

Novinar britanskog lista je izvjestio da je "vidio prelazak vojnog konvoja na malom, prikrivenom graničnom prelazu u blizini Donjecka", dok je konvoj od 280 kamiona sa 2.000 tona humanitarne pomoći stigao do granice, ali još nije prešao iz Rusije u Ukrajinu.

"Konvoj u kome je bilo najmanje 23 vozila, oklopnih i vojnih kamiona, čekao je da zađe sunce u blizini izbjegličkog kampa kod Donjecka, a zatim je bez gašenja svjetala ili bilo kakvog pokušaja da se prikrije krenuo ka granici. Iako nije jasno da li su sva ta vozila ušla na teritoriju Ukrajine, vidjeli smo da značajan broj vozila prolazi kroz punkt koji su čuvali naoružani ljudi", piše britanski list.

I izvještač "Gardijana" navodi da je vidio kolonu ruskih vojnih vozila kako ulazi u Ukrajinu, na teritoriju koja je pod kontrolom pobunjenika.

Ovo je je prvi put da su strani novinari javili da su vidjeli vojno prisustvo i prelazak na samoj granici, iako su ukrajinske vlasti i Zapad i mediji više puta upozoravali na to da Rusi snabdijevaju pobunjenike u Ukrajini naoružanjem.

Kako piše BBC, humanitarni konvoj i dalje čeka dozvolu da pređe granicu, dok predstavnici Crvenog krsta pregovaraju sa vlastima u Kijevu u pokušaju da dogovore prolaz i maršrutu.

Rusija je ranije pozvala na hitni prekid vatre u Ukrajini kako bi se osigurala bezbjednost humanitarne misije dostavljanja pomoći stanovništvu na jugoistoku te zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova "pozvalo je strane u sukobu da hitno obezbjede režim prekida vatre" kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo je ocijenilo da je situacija u toj oblasti Ukrajine "veoma teška" zbog svakodnevnih sukoba i pozvalo dvije strane da "pokažu političku volju u ovom odlučujućem trenutku da se katastrofalna situacija, u kojoj se nalazi lokalno stanovništvo, smiri".

"Prekid vatre neophodan je za osiguravanje bezbjednosti humanitarne misije", dodalo je rusko ministarstvo.

Galerija

Bonus video: