veliko nevrijeme

Na Mon Blanu poginulo pet planinara

Oni su pokušavali da osvoje vrh Egij Daržantijer, koji je na visini 3.902 metara na Mon Blanu...
0 komentar(a)
Mon Blan, Foto: Shutterstock
Mon Blan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2014. 11:33h

Tijela pet planinara pronađena su danas na Mon Blanu, najvišoj evropskoj planini, navode izvori bliski istrazi, a prenosi AFP.

Šest članova grupe planinara, uključujući i vodiča, nestali su u utorak uveče tokom jakog nevremena. Oni su pokušavali da osvoje vrh Egij Daržantijer, koji je na visini 3.902 metara na Mon Blanu.

Tokom ove sezone bilo je više smrtnih slučajeva među planinarima, a profesionalni vodiči na toj planini smatraju da je razlog za to što je Mon Blan postao "otvoren za sve turiste", a ne samo za profesionalce i one koji su obučeni da se penju uz prisustvo vodiča.

Dva belgijska državljana pronađena su mrtva 2. avgusta, a šestoro planinara poginulo je između 15. i 30. jula. Među njima bila su dva Irca, dvojica Finaca, jedna osoba iz Njemačke i jedna iz Francuske.

Ranije ovog mjeseca javnost je bila zapanjenja pokušajem jednog američkog državljanina koji je krenuo da se penje na Mon Blan sa devetogodišnjim sinom i 11-godišnjom ćerkom. Na sreću, ova porodica je izbjegla povrede.