Snouden gledao operu u Boljšoj teatru

Mediji podsjećaju da je Snouden javno obećao da će naučiti ruski jezik i izučavati rusku kulturu kada mu je odobren azil u avgustu prošle godine
2 komentar(a)
Edvard snouden, Foto: Screenshot (YouTube)
Edvard snouden, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.08.2014. 19:17h

Prvo pojavljivanje u javnosti od dolaska u Rusiju prije godinu dana odvelo je bivšeg saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena u čuveni moskovski Boljšoj teatar na operu "Careva nevjesta".

Novinari, kako prenose ruski mediji, jedva su uspjeli da prepoznaju bivšeg saradnika CIA bez karakterističnih naočara u jednom od separea najpoznatijeg ruskog pozorišta, a Snoudenovu fotografiju u pozorištu objavila je televizija "Lajfnjuz" na Tviteru.

Snouden je, navode ruski mediji, očigledno odlučio da obilježi godinu dana boravka u Rusiji tako što će se pojaviti u javnosti i uživati u operi Nikolaja Rimskog-Korsakova koja govori o jednoj tragičnoj ljubavnoj priči u doba vladavine Ivana Groznog u Rusiji.

Mediji podsjećaju da je Snouden javno obećao da će naučiti ruski jezik i izučavati rusku kulturu kada mu je odobren azil u avgustu prošle godine.

Njegov advokat je govorio da mu je tokom prinudnog boravka na aerodromu donosio knjige ruskih pisaca kao što su Fjodor Dostojevski, Anton Čehov i 12-tomnu Istoriju ruske države do 19. vijeka - sve prevedene na engleski.

Po dobijanju azila prošle godine, odveden je na tajno "sigurno mjesto" i od tada nije viđan u javnosti, mada se pojavljivao na nekoliko video-konferencija i davao intervjue, podsjeća "Raša tudej".

Bonus video: