SAD: Opasnost od Putinove invazije

Rusija je nagomilala približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine, izjavila je danas portparolka NATO-a Oana Lungesku
33 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2014. 19:16h

Rusija je nagomilala približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine i mogla bi pod izgovorom pružanja humanitarne pomoći ili sprovođenja mirovne misije da ih uputi na ukrajinsku teritoriju, izjavila je danas portparolka NATO-a Oana Lungesku.

"Ne možemo da nagađamo šta Rusija ima na umu, ali vidimo šta Rusija radi na terenu a to izaziva veliku zabrinutost", navela je ona u saopštenju u kom tvrdi da je Rusija rasporedila približno 20.000 pripremljenih vojnika na granicu s Ukrajinom, preneo je Rojters.

"Najnovije rusko vojno jačanje dalje eskalira situaciju i podriva napore usmjerene na pronalaženje diplomatskog rješenja za krizu. Ovo je opasna situacija", rekla je ona.

U saopštenju Alijanse navodi se zabrinutost da bi Moskva mogla da iskoristi "izgovor za humanitarnu ili mirovnu misiju da pošalje vojnike u istočnu Ukrajinu", navodi britanska agencija.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je na sinoćnjoj vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN da Moskva predlaže upućivanje konvoja sa ruskom humanitarnom pomoći u Donjeck, Lugansk i druge gradove Ukrajine u kojima ima mnogo raseljenih lica, pod okriljem i uz pratnju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

SAD: Opasnost od Putinove invazije

Nagomilavanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom ukazuje na sve veću opasnost od toga da vojska Vladimira Putina izvrši invaziju, izjavio je američki ministar odbrane Čak Hejgel.

Hejgel je, u obraćanju novinarima u evropskoj komandi američke vojske u Štutgartu, rekao kako se slaže sa poljskim šefom diplomatije Radoslavom Sikorskim da povećano prisustvo ruskih snaga na granici sa Ukrajinom povećava rizik od invazije, prenijela je agencija AP.

"Mislim da je to realna mogućnost, naravno da jeste", istakao je Hejgel.

"Kad vidite kako su se te trupe nagomilale, koliko je sofisticirano njihovo oružje, koliko su oni uvježbani, kakvom opremom raspolažu na granici, naravno da je to realna mogućnost i da predstavlja prijetnju - to je apsolutno tako", kazao je američki ministar odbrane.

"Što duže Rusija podržava i podstiče te tenzije i mogućnost eskalacije aktivnosti ruske vojske, to će situacija postajati gora. Mi moramo da budemo spremni na to", istakao je Hejgel.

Veršbou: Narušeno međunarodno pravo

Tvrdnju o gomilanju ruske vojske na granici s Ukrajinom iznio je juče na svom nalogu na "tviteru" i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou.

"Rusija je narušila međunarodno pravo bez opravdavajućih okolnosti, upala u Ukrajinu, podržala separatiste a sada raspolaže sa približno 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine", napisao je Veršbou a prenosi RIA Novosti.

Ta ruska agencija podsjeća da su do sada u više navrata iznošene takve tvrdnje, ali da nisu pruženi nikakvi dokazi.

RIA Novosti prenijela je otpužbu Rasmusena iz današnjeg članka za "Fajnenšl tajms" (Financial Times) na račun Rusije da "raspiruje" konflikte u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je te tvrdnje "javnim insinuacijama bez dokaza", a i predstavnici ruskog Ministarstva odbrane često su demantovalil te izjave, navodi RIA Novosti, dodajući da je pomjeranja ruske vojske duž granica sa Ukrajinom ranije provjerilo osam međunarodnih inspektorskih grupa.

Ta ruska agencija podsjeća da je zvanična Moskva prekjuče saopštila da generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pokušava na Rusiju da prebaci odgovornost za zaoštravanje krize u Ukrajini.

Rasmusen: Rusija odgovorila raspirivanjem konflikata

RIA Novosti prenijela je otpužbu Rasmusena iz današnjeg članka za "Fajnenšl tajms" (Financial Times) na račun Rusije da "raspiruje" konflikte u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini.

"Poslije pada komunizma NATO je uložio napore kako bi radio sa Moskvom, predloživši više saradnje u velikom broju pitanja, nego sa bilo kojom drugom zemljom koja ne ulazi u NATO. Rusija je odgovorila raskidanjem pravila, raspirivanjem konflikta u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini, i upućivanjem izazova međuanrodnom poretku zasnovanom na pravilima", naveo je Rasmusen.

Generalni sekretar NATO-a posjetiće sjutra na nekoliko sati Ukrajinu, javila je ukrajinska agencija UNIAN, pozivajući se na izjavu šefa misije Ukrajine pri NATO-u Igora Dolgova.

Prema njegovim riječima, posjeta se održava uoči samita Alijanse 4. i 5. septembra u Velsu, u okviru kog se planira održavanje sjednice komiteta Ukrajina-NATO na nivou šefova država i vlada.

"Predviđeno je da se Rasmusen sretne sa rukovodstvom Ukrajine i da bude održana razmjena mišljenja o tome sa čim idemo na samit. Sa svoje strane, generalni sekretar imaće mogućnost da čuje za aktuelne probleme Ukrajine i viđenje perspektive saradnje NATO-a sa Ukrajinom", rekao je ukrajinski ambasador.

Galerija

Bonus video: