Izlazne ankete: Vladajuće socijaldemokrate vode na izborima u Švedskoj

Žestoka debata o migraciji je obilježila predizbornu kampanju
0 komentar(a)
Švedska izbori, Foto: Reuters
Švedska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2018. 19:10h

Švedska vladajuća Socijademokratska stranka osvojila je najviše glasova na parlamentranim izborima, daleko ispred konvervativaca i ekstremne desnice, koja je ostvarila manji proboj nego što se očekivalo, prenila je večeras švedska privatna televizija TV4 prve rezutate izlaznih anketa.

Socijaldemokrate su prema tim anketama osvojili 24,5 odsto glasova, odnosno 5,5 odsto manje u odnosu na prethodne parlamentarne izbore prije četiri godine.

Ekstremno desničarska i antiimigrantska partija Švedske demokrate osvojila je 16,3 odsto glasova, što je za 3,4 odsto više nego na prethodnim izborima.

Šveđani su danas glasali na parlamentarnim izborima koji su najavljivani kao jedna od najnepredvidljivijih i najuzbudljivijih izbornih trka u Švedskoj u više decenija, usljed oštre debate o imigraciji.

Današnji izbori su prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s deset miliona stanovnika.

Mediji: Neonacistički pokret uznemiravao glasače i novinare

Pripadnici neonacističkog pokreta, među kojima ima i učesnika na današnjim parlamentarnim izborima u Švedskoj, uznemiravali su glasače i novinare na više glasačkih mjesta, javljaju švedski mediji.

List Svenska Dagbladet navodi da su članovi Nordijskog pokreta otpora ušli na birališta i pokušali da fotografišu glasače, glasačke listiće i novinare, prenosi AP.

Švedski list napominje da su ovakvi incidenti izazvali uznemirenost na glasačkim mjestima u Bodenu, Ludviki i Kungalvu, piše Tanjug.

Istovremeno, švedski tabloid Ekspresen intervjuisao je predstavnicu desničarske partije Švedske demokrate, Emiliju Orfanu, koja je rekla da su njoj i pristalici njene stranke prijetila dva mlada muškarca koji su ih nazvali "prokletim rasistima".

Premijer Stefan Leven nazvao je juče, u samom finišu predizborne kampanje, "rasističkom" sve popularniju desničarsku partiju Švedskih demokrata.

Leven, lider socijaldemokrata, optužio je neke svoje protivnike da se spremaju za saradnju sa desničarima, uz obećanje da se to neće dogoditi.

Bonus video: