Kako su ruski vojnici iz neznanja odali Putinovu tajnu

U srijedu je na Instagramu pronađena fotografija 24-godišnjeg ruskog vojnika Aleksandra Sotkina, koji je izgleda baziran na jugu Rusije
33 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2014. 13:17h

U doba društvenih mreža mnogi ljudi imaju potrebu da podijele sve o svojim životima, međutim u slučaju nekih ruskih vojnika ta potreba će imati ozbiljne geopolitičke posljedice, jer je nekolicina njih otkrila svoje prisustvo u istočnoj Ukrajini ili blizu ove teritorije, bili oni toga svjesni ili ne, piše “Biznis insajder” a prenosi Blic.

Kako navodi ovaj sajt, javna je tajna da su proruski separatisti u istočnoj Ukrajini povezani sa ruskim obavještajcima, koji ih snabdijevaju podacima, oružjem, obučavaju, međutim, Rusija je nekoliko puta porekla da su njene vojne snage razmještene u tom području.

Ipak, njeni vojnici kažu drugačije.

U srijedu je na Instagramu pronađena fotografija 24-godišnjeg ruskog vojnika Aleksandra Sotkina, koji je izgleda baziran na jugu Rusije. Njegove slike su uobičajene, uglavnom “selfiji”, ali je lokacija ono što je posebno kod njih.

Na dvije fotografije Sotkin je u istočnoj Ukrajini, u selima Krasna Taliča i Krasni Derkul, pod kontrolom separatista. Obje slike su obilježene tagom uz pomoć GPS-a na njegovom telefonu ili tabletu.

Ovaj ozbiljni prekršaj operativne bezbjednosti na društvenim medijima djeluje prosto nevjerovatno, ali su ovakvi slučajevi toliko uobičajeni među američkim vojnicima, da se od njih traži da prođu kroz obuku i nauče o posljedicama takvih postupaka.

"Požurio" da se pohvali: Ruski vojnik podijelio sliku na društvenoj mreži

Tu je i Mihail Čugunov, ruski vojnik čiju je poruku na sada poništenoj stranici “VKontakte” (ruskoj verziji Fejsbuka) snimila ukrajinska novinarka Miroslava Peca. Čugunov se pohvalio da je dovezao raketni sistem “grad” u Ukrajinu.

“Bombardovali smo Ukrajinu čitavu noć”, kaže vojnik Vadim Grigorjev na fotografiji postavljenoj 23. jula.

“Biznis insajder” podsjeća da su SAD pokazale satelitske fotografije kao dokaz ruskog raketnog napada na Ukrajinu. Vojnik Grigorjev je kasnije izbrisao svoj profil i rekao da je hakovan, ali je korisnik Vladislav Laptek snimio fotografiju i postavio je ponovo.

Galerija

Bonus video: