Berlin: Nema tajnog plana s Putinom

"Taj izvještaj je neosnovan", rekla je tabolidu "Bild" danas zamjenik portparola njemačke vlade Kristijana Virc
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2014. 10:46h

Njemačka vlada demantovala je navode o "tajnom planu" kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje ukrajinske krize.

Kako je objavio britanski "Independent", prema tom planu bi Evropa priznala Krim u sastavu Rusije, za sigurno snabdjevanje ruskim gasom.

"Taj izvještaj je neosnovan", rekla je tabolidu "Bild" danas zamjenik portparola njemačke vlade Kristijana Virc, list dodaje da se i u krugovima njemačke diplomatije govori o tome da se o navodnom planu ništa ne zna.

Njemačka štampa piše da nije jasno ko je takve informacije dostavio "Indipendentu" i da njemačke sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije.

Istovremeno se, međutim, ukazuje da "Indipendent" pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu koji je, "do duše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi sa Putinovim aparatom moći".

Šef ukrajinske diplomatije Pavle Klimkin je za "Bild" danas izjavio da bi taj plan, i ukoliko bi postojao, ne bi mogao da funkcioniše.

"Krim jeste i ostaje ukrajinski i s tim se ne može trgovati", rekao je šef diplomatije.

Bonus video: