Snouden traži produženje azila

U SAD Snoudena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih zemalja i po svakoj od tri tačke prijeti mu do deset godina zatvorske kazne
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2014. 10:58h

Bivši saradnik CIA i NSA Edvard Snouden podnio je zahtjev za dobijanje političkog azila u Rusiji, javili su ruski mediji.

Bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden podnio je zahtjev za dobijanje političkog azila u Rusiji, javili su ruski mediji, pozivajući se na njegovog zastupnika Anatolija Kučerenu.

"Edvard ostaje u Rusiji, a mi smo pripremili dokumenta za dobijanje dozvole za privremeni politički azil za njega", rekao je Kučerna u intervjuu televizijskom kanalu "Lajfnjuz", preneo je Itar-Tass.

Snouden je juna 2013. godine predao "Vašington postu" i "Gardijanu" niz povjerljivih materijala o američkim i britanskim programima za praćenje na internetu, potom je odletio u Hongkong, odakle je 23. juna te godine doletio u Moskvu i boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo".

U avgustu je dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od godinu dana.

U SAD Snoudena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih zemalja i po svakoj od tri tačke prijeti mu do deset godina zatvorske kazne.

Prema ruskom zakonodavstvu, privremeni i politički azil su dva različita statusa, navodi Itar-Tass.

Privremeno utočište daje teritorijalna uprava Federalne migracione službe sa rokom na godinu dana i može se produžavati svake godine, sa njom može da se živi i radi u Rusiji.

Politički azil dobija se ukazom predsjednika Rusije, navodi ruska državna agencija.

U FMS nijesu željeli da komentarišu informaciju da je Snouden navodno zatvražio politički azil u Rusiji, kao ni informaciju o produženju perioda privremenog utočišta, koje ističe danas.

Bonus video: