Lisenko: Proruski aktivisti minirali prilaz malezijskom avionu

"Grupa međunarodnih posmatrača odustala je ranije danas od još jednog pokušaja da dođe do mjesta gdje je srušen malezijski avion", saopštio je OEBS
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2014. 12:30h

Proruski aktivisti minirali su prilaz mjestu gdje se srušio putnički avion aviokompanije "Malezija erlajns" na istoku Ukrajine, koje je pod njihovom kontrolom, rekao je portparol ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrij Lisenko.

On je rekao da je zbog toga rad međuanrondih eksperata nemoguć, prenijele su agencije.

"Grupa međunarodnih posmatrača odustala je ranije danas od još jednog pokušaja da dođe do mjesta gdje je srušen malezijski avion", saopštila je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Posmatrači te organizacije su u dva vozila krenuli iz Donjecka ka mjestu pada aviona, bez holandskih istražitelja koji su tokom prethodna tri dana bezuspješno pokušavali da dođu do te lokacije, ali su odustajali zbog žestokih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga.

OEBS-ovi posmatrači odustali su od puta na područje gdje se 17. jula avion Malezija erlajnsa srušio sa 298 putnika i članova posade, nakon što su razgovarali sa predstavnicima proruskih snaga.

Na području pada aviona vode se žestoke borbe između snaga zvaničnog Kijeva i proruskih snaga, u kojima je samo u protekla 24 sata poginulo 19 civila, pa su međunarodni posmatrači zbog straha za sopstvenu bezbjednost odustajali od puta na to područje.

Vlade Holandije i Australije, čijih je više od 200 državljana bilo u oborenom avionu, ističu da mjesto nesreće nije bezbjedno i da se tamo i dalje nalaze ostaci žrtava.

Pripadnici policijske misije mogu nositi oružje

Međunarodnoj policijskoj misiji, koja treba da osigurava bezbjednost eksperata na mjestu rušenja malezijskog aviona, biće dozvoljeno da nosi i koristi oružje.

Ovo je, pozivajući se na sporazum Ukrajine i Holandije, objavila "Ukrajinskaja pravda".

Misiju, predvođenu Holandijom, činiće vojno i civilno osoblje iz Holandije i Australije, a u sporazumu se navodi da će maksimalno imati 700 ljudi.

Kako je prenijela agencija Itar-tass, pripadnici misije će imati slobodu kretanja i pravo da koriste oružje u slučaju samoodbrane.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je ranije u toku dana da su se ukrajinske vlasti saglasile da prekinu vatru u jugoistočnim regionima i da su spremne za dijalog sa proruskim snagama.

Keri je tu izjavu dao nakon sastanka s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom.

Agencija Rojters je javila da su Keri i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarali telefonom i saglasili se da borbe u blizini mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine treba da budu prekinute, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov i Keri "saglasili su se o potrebi strogog ispunjavanja rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u kojoj se traži međunarodni i nezavisan karakter istrage, kao i prestanak borbi u oblasti gdje se nalaze ostaci aviona", navedeno je u saopštenju.

Avion se srušio u istočnom dijelu Ukrajine 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holanđani.

Porošenko traži posredovanje Minska

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio je od Bjelorusije da u Minsku organizuje razgovor ruskih i ukrajinskih predstavnika o pristupu mjestu gde je pao avion.

"Petro Porošenko je kontaktirao bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka i pozvao ga da organizuje sastanak u Minsku" u četvrtak između bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme, ruskog ambasadora u Ukrajini Mihaila Zurabova i predstavnika Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS)," navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

Razgovori u prijestonici Bjelorusije odnosiće se na "pristup međunarodnih eksperata mjestu rušenja aviona 'Malezija erlajnsa'", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, jedna od tema sastanka bi trebalo da bude i "oslobađanje svih talaca" koje drže proruske snage na istoku Ukrajine, prenijela je agencija AFP.

Abot: Prioritet nam je mjesto pada aviona, ne sankcije Rusiji

Australijski premijer Toni Abot izjavio je danas da je prioritet njegove zemlje da se omogući pristup mjestu pada aviona u blizini Donjecka, a ne uvođenje sankcija Rusiji.

SAD i Evropska unija su uvele u utorak nove sankcije Moskvi, čije mete su ključni ruski finansijski, odbrambeni i energetski sektori.

Australija je saopštila poslije takve odluke da je ona već uvela takve mjere, uključujući finansijske sankcije i zabranu putovanja kao odgovor na intervenciju Moskve u ukrajinskoj krizi, podsjeća AFP.

"Ne kažem da nećemo otići dalje u nekom trenutku u budućnosti. Ali, u ovom momentu u središtu naše pažnje nisu sankcije, već obezbjeđivanje da na najbrži mogući način i što humanije vratimo tijela nastradalih", naveo je premijer.

Abot je najavio da će istražitelji i danas pokušati da priđu mjestu tragedije, poručivši da ako se to i danas ne ostvari, pokušaji će biti nastavljeni svakog narednog dana. On kaže i da je situacija na terenu “veoma promjenljiva”.

"Mi ne stajemo ni na čiju stranu u geopolitičkim trvenjima u istočnoj Evropi, pogotovo ne sada", poručio je premijer Australije i dodao da vlasti te zemlje “žele samo da vrate nastradale njihovoj kući”.

Donjeck: U sukobima 19 mrtvih

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista u regionu Donjecka u posljednja 24 časa poginulo je 19, a povrijeđena 31 osoba.

Prema podacima sekretarijata za zdravstvo, devet osoba, uključujući troje djece, naletjelo je na minu u selu Berestovoje, prenio je Itar Tass.

Dvije osobe su poginule, a ostali su teže povrijeđeni, prenijela je ruska novinska agencija.

Posmatrači OEBS-a na rusko-ukrajinskoj granici

Prva grupa posmatrača OEBS-a došla je danas u južni ruski region Rostov na granici s Ukrajinom kako bi nadgledali situaciju u toj oblasti.

Šef misije Pol Pikard rekao je novinarima da trenutno četiri posmatrača OEBS-a rade na terenu, prenosi agencija Itar tass.

"Okupili smo prvu grupu koja je spremna da počne sa radom i pred nama je veliki posao. Novi posmatrači biće uskoro uključeni", rekao je Pikard i dodao da grupa treba da ima ukupno 15 članova.

Prema njegovim riječima, misija će nadgledati dešavanja na graničnim prelazima Gukovo i Donjeck i to 24 časa dnevno.

Pikard je naveo i da bi rad misije mogao da bude produžen na više od tri mjeseca ako svih 57 zemalja članica donese takvu odluku.

Itar tas podsjeća da će u posmatračkoj misiji OEBS-a biti predstavnici osam zemalja - Francuske, Britanije, Mađarske, Moldavije, Kirgistana, Tadžikistana, Kazahstana i Ukrajine.

Galerija

Bonus video: