"Rezolucija 2.166"

Čurkin: Pokušaj Kijeva da zauzme mjesto pada aviona bio bi kršenje rezolucije SB UN

Ruski diplomata je podvukao da se Rusija zalaže za detaljnu i nepristrasnu istragu pada "Boinga"
57 pregleda 30 komentar(a)
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Vitalij Čurkin, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2014. 20:13h

Pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mjestom rušenja putničkog aviona "Boing 777" malezijske aviokompanije predstavljao bi kršenje Rezolucije 2.166 Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin.

"Čuli smo danas izjave nekoliko predstavnika ukrajinskih bezbjednosnih snaga da namjeravaju da uspostave vojnu kontrolu nad mjestom rušenja. To bi, naravno, bilo direktno kršenje Rezolucije 2.166", rekao je on a prenosi Itar-Tas s.

Šef ruske misije pri UN pozdravio je vijest o današnjem potpisivanju sporazuma između Holadnije i Ukrajine o formiranju međunarodne misije koja bi trebalo da osigurava bezbjednost eksperata na mestu katastrofe.

Prema njegovim riječima, Rusija je odmah podržala ideju o upućivanju grupe policajaca i istražitelja.

"Rekli smo da smo spremni odmah da usvojimo rezoluciju SB UN, koja bi podržala takve poteze Holanđana i Australijanaca. Oni su nam odgovorili da prvo žele o svemu da se dogovore sa vlastima u Kijevu, što je u stvari prilično logično. Međutim, kako sam shvatio, ukrajinska strana je počela da razvlači. Ne znam da li je to bilo diktirano njihovim planom vojnog zauzimanja mjesta pada ili drugim razlozima", rekao je Čurkin.

"Ukrajinska vojska ubija civile"

Ruski diplomata je podvukao da se Rusija zalaže za detaljnu i nepristrasnu istragu pada "Boinga" i aktivno je učestvovala u radu na odgovarajućoj rezoluciji SB UN, jednoglasno usvojenoj 21. jula.

"Ne želimo da se neko miješa u tu istragu", rekao je on.

Čurkin je upozorio da vojna dejstva ukrajinskih vojnika u oblasti rušenja aviona "otvoreno protivreče" rezoluciji SB UN.

"Oni pucaju iz dalekometne artiljerije po stambenim oblastima. Ginu desetine civila", kazao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Čurkin je podsjetio na obećanje predsjednika Ukrajine Petra Porošenka da njegova vojska neće pucati na civile.

"Oni pucaju na civilno stanovništvo, na stambene oblasti, stambene zgrade, bolnice, parkove", rekao je on, pozivajući Kijev koji svoje akcije pravda neophodnošću očuvanja teritorijalne cjelovitosti da misli o sopstvenim građanima.

"Ako je cilj te operacije ujedinjenje naroda Ukrajine, Kijev pravi tragičnu grešku koja može da ima vrlo ozbiljne posljedice u dugoročnoj perspektivi", upozorio je Čurkin.

Preporučujemo za Vas