Jacenjuk: Skupština da odobri više novčanih sredstava za rat

Skupština Ukrajine u četvrtak glasa o tim predlozima, kao i i o povjerenju Jacenjuku što bi moglo da otvori put ka izborima
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2014. 16:31h

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je rekao da Skupština mora da nađe više novca za plaćanje rastućih rashoda za rat protiv ruskih separatista i za obnovu infrastrukture uništene borbama.

Jacenjuk je danas pozvao poslanike da prihvate reviziju ovogodišnjeg državnog budžeta da bi mu se dodala 9,1 milijarda hrivni (774 miliona dolara) za plaćanje vojske i 3,3 milijarde hrivni (280 miliona dolara) za popravke.

Jacenjuk je rekao da će do dijela potrebnog novca vlada doći jednokratnim ratnim porezom od 1,5 odsto na prihode, i ukidanjem novčanih naknada za javne funkcionere.

Skupština Ukrajine u četvrtak glasa o tim predlozima, kao i i o povjerenju Jacenjuku što bi moglo da otvori put ka izborima.

Jacenjuk je prošle nedjelje rekao da podnosi ostavku, ali da će ostati na dužnosti premijera do tog glasanja.

Osmoro mrtvih u borbama na istoku

Najmanje osmoro civila poginulo je protekle noći u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga u gradovima Lugansku i Donjecku, saopštile su proruske snage.

Vlasti u Lugansku su saopštile da je u raketnim napadima ukrajinske vojske u tom gradu tokom noći poginulo petoro ljudi, dok je njih 15 povređeno, prenijela je agencija AP.

Istovremeno je u Donjecku poginulo troje civila, navele su lokalne vlasti.

Borbe su nastavljene i na jugoistoku Ukrajine. Ukrajinska vojska je kasno sinoć ispalila više raketa "Grad" na centar Gorlovke, grada na jugositoku, izjavio je danas portparol proruskih snaga za RIA Novosti.

Na području između ta dva grada se već neko vrijeme odvijaju intenzivne borbe, budući da snage ukrajinske vlade pokušavaju da vrate pod svoju kontrolu područje iznad kojeg je 17. jula oboren avion "Malezija erlajnsa" sa 198 putnika i članova posade.

Ostaci malezijskog aviona srušenog u Ukrajini (foto: Reuters)

Proruske snage optužuju ukrajinsku vojsku da ispaljuje rakete na civilne objekte, dok zvanični Kijev to negira, ali istovremeno optužuje proruske snage da koriste stambene objekte da bi iz njih gađali ukrajinske vojnike.

Inače, Holandija je ipak odlučila da ne šalje naoružanu misiju da obezbjeđuje mjesto pada malezijskog aviona, iz straha da bi mogli da budu uvučeni u konflikt.

Galerija

Bonus video: