118 žrtava

Fabijus: Piloti alžirskog aviona tražili promjenu rute; trodnevna žalost u Francuskoj

Oland je obećao porodicama koje budu htjele, da će ih uz pratnju kad za to dođe vrijeme odvesti na mjesto nesreće
0 komentar(a)
Alzir avion, Mali, Foto: Reuters
Alzir avion, Mali, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 22:27h

Inače, državne zastave na javnim zgradama u Francuskoj biće tri dana, počevši od danas, spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog žrtava nesreće.

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus izjavio da su piloti aviona "Er Alžira" koji se srušio u Maliju tražili "da se vrate" prije nego što je kontakt izgubljen.

Ovo bi moglo da odvede istragu u novom pravcu.

"Ono što sigurno znamo jeste da je vrijeme bilo loše te noći, da je posada aviona tražila promjenu rute, a zatim i da se vrati prije nego što je izgubljen kontakt", rekao je Fabijus novinarima, prije nego što je francuski ministar saobraćaja naveo da će analize crnih kutija iz aviona možda potrajati "nedjeljama".

Dvije "crne kutije" iz alžirskog aviona, koji se sa 118 putnika i članova posade prošle sedmice srušio na sjeveru Malija, dopremljene su danas u Francusku na analizu, saopštili su zvaničnici.

U "crnim kutijama" su zabilježeni podaci o letu i razgovori iz pilotske kabine, navodi AFP.

U međuvremenu, stručnjaci francuske Agencije za istragu i analizu počeli su proces identifikacije 118 žrtava nesreće od kojih su 54 francuski državljani.

U Francuskoj, koja je preuzela vodeću ulogu u vezi sa padom aviona, zastave će u naredna tri dana biti spuštene na pola koplja u znak žalosti.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je prije dva dana da će tijela svih žrtava iz alžirskog aviona biti prebačena u Francusku.

Francuski zvaničnici su u subotu saopštili da su vjerovatni uzrok pada aviona loše vremenski uslovi, ali nisu isključili mogućnost terorističkog napada.

Preporučujemo za Vas